Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Unge studerende myldrer ind i a-kasserne

NYHEDSOVERBLIK FREDAG - Unge studerende myldrer ind i a-kasserne - Fakta om rektors løn: 2.000 chefer i staten i samme båd - Med Open Access er viden ikke kun for de rige.

Unge studerende myldrer ind i a-kasserne

På to år er antallet af studerende, der er medlem af en a-kasse, mere end fordoblet, skriver Politiken. Der er cirka 14.000 kroner at tjene på at blive medlem under uddannelsen i stedet for at vente til senere.

Fakta om rektors løn: 2.000 chefer i staten i samme båd

Medierne har i løbet af den seneste uge sat spørgsmålstegn ved lønnen for rektor Ralf Hemmingsen, Københavns Universitet (KU). De såkaldte åremålsvilkår for rektor er imidlertid forhandlet med relevant faglig organisation, skriver KU’s intranet (kræver login). Og Dansk Jurist- og Økonom-Forening (Djøf) anslår, at cirka 2.000 chefer i staten er på samme type af åremålskontrakt som Ralf Hemmingsen. Der er altså en del offentlige chefer, der har samme lønvilkår som rektor. Det gælder også rektors fratrædelsesgodtgørelse, skriver Danmarks Radio om i en anden artikel på Dr.dk, der er faldet samtidig med, at rektor får fire år mere på posten som KU’s øverste leder.

Med Open Access er viden ikke kun for de rige

Alessandro R. Demaio – læge, master i public health og ph.d.-studerende ved KU – slår et slag for Open Access, som er gratis adgang til publicerede forskningsartikler. Der er dog et stykke vej endnu, skriver han i et indlæg i Ingeniøren. Der er nu knap 9.000 Open Access-tidsskrifter på verdensplan, men det er stadigvæk formentlig under 20 procent af den samlede forskningspublicering. Alligevel betegner Alessandro R. Demaio udviklingen som en ‘Open Access-eksplosion’.

anfj@adm.ku.dk

Seneste