Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Universiteterne vil have arbejdsro

KAOTISK - Forløbet omkring fordelingen af globaliseringspuljen har været nervepirrende for universiteterne. De vil have politikerne til at lave flerårige forlig, så det bliver lettere at planlægge

Jens Oddershede, talsmand for Danske Universiteter, opfordrer Folketingets partier til at indgå flerårige aftaler om universiteternes økonomi, så de bedre kan planlægge deres budgetter i fremtiden.

»Det ville give en større budgetsikkerhed, så vi ikke hvert år skal sidde og bide negle og se, om vi nu går frem eller tilbage. For at få budgetterne til at stemme i 2011, skal vi jo lave personaletilpasninger allerede i 2010,« siger Jens Oddershede til Altinget.

Han bliver bakket op af Jørgen Honoré, universitetsdirektør på Københavns Universitet, der mener, at bevillingssystemet gør det yderst vanskeligt at opstille et budget. Han havde gerne set, at universiteterne havde fået flere basismidler.

Speget spil

Forløbet om fordelingen af årets globaliseringspulje virkede da også mildest talt noget kaotisk set udefra.

Socialdemokraterne og De Radikale blev smidt ud fra forhandlingerne undervejs, fordi de stillede et ultimatum om, at regeringen skulle droppe sine planer om at tage børnechecken fra forældre til 15-17-årige, der hverken er i job eller under uddannelse, hvis de skulle sætte sig til forhandlingsbordet.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) meddelte herefter, at regeringen ville fordele puljen sammen med Dansk Folkeparti, hvilket fik oppositionspartierne til at beskylde ham for forligsbrud.
Aftalen kom først i hus, da regeringen accepterede investeringer på yderligere 429 millioner kroner på ungdomsuddannelserne.

Ny tur i manegen venter

Der står fortsat cirka 2,4 milliarder kroner i ufordelte midler, der skal fordeles de næste to år, så universiteterne risikerer at havne i et nyt cirkus igen allerede til efteråret.

Socialdemokraterne opfordrede i deres finanslovsforslag regeringen til at lave en mere langsigtet plan for forskningsmidlerne efter 2012, hvor globaliseringsaftalen udløber.

Dansk Folkepartis ordfører Jesper Langballe mener også, at universiteternes ønske om bedre muligheder for at langtidsplanlægge er helt forståeligt.
clba@adm.ku.dk

Seneste