Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Urimelig medforfatterskabskultur er intellektuel doping

NYHEDSOVERBLIK FREDAG - Forsker: Urimelig medforfatterskabskultur er intellektuel doping - Dansk Erhverv undsiger Østergaard: SU-besparelser skal også gå til uddannelserne - Uddannelsesredaktør: Finansministeriet har tromlet SU-reform på plads - Leder: En joke, at de studerende skal betale erhvervslivets skattelettelser - Elevorganisationer: Det vil koste dyrt at skære i SU'en - Medicinprofessors sex-krimi haglet ned.

Forsker: Urimelig medforfatterskabskultur er intellektuel doping

Det er i dag ganske normalt, at en forsker krediteres som medforfatter på en videnskabelig artikel, selv om vedkommende kun minimalt eller slet ikke har bidraget til at frembringe resultaterne. Det udtaler Verner Møller, professor i Idræt ved Aarhus Universitet, til Weekendavisen. Og det er en akademisk kultur, han er meget kritisk over for. Formålet med de uberettigede medforfatterskaber er at booste forskernes udgivelseslister, hvilket igen skal fremme deres muligheder for at få forskningsmidler. Men det er en urimelig praksis, mener Verner Møller, der bakkes op af KU-forskeren Peter Sandøe.
Weekendavisen 15.-21. februar 2013, 1. sektion, side 1

Dansk Erhverv undsiger Østergaard: SU-besparelser skal også gå til uddannelserne

Uddannelsesminister Morten Østergaard meldte tidligere på ugen ud, at besparelserne fra den bebudede SU-reform skulle bruges til at øge Danmarks konkurrenceevne: Det forventede provenu på to milliarder kroner skal bruges til at finansiere skatte- og afgiftslettelser for erhvervslivet. Men Dansk Erhverv udfordrer nu ministerens forslag, skriver Berlingske. Dansk Erhvervs uddannelsespolitiske chef, Jannik Schack Linnemann, mener først og fremmest, at der kan findes besparelser på hele 3,6 milliarder på SU-området. Men han advokerer også for, at cirka en tredjedel af besparelserne føres tilbage til uddannelserne for at sikre højere kvalitet.

Uddannelsesredaktør: Finansministeriet har tromlet SU-reform på plads

Uddannelsesminister Morten Østergaard tager snart på SU-debat-turné til landets universiteter. Men reelt er der ikke det store at forhandle om, skriver Politikens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang i en analyse. For SU-reformen er i hovedtræk klar, og den er produkt af et års armlægning mellem Finans- og Uddannelsesministeriets embedsmænd. Finansministeriet sejrede. Der bliver ikke gået på kompromis med, at reformen skal skaffe to milliarder om året frem til år 2020.

Leder: En joke, at de studerende skal betale erhvervslivets skattelettelser

Uddannelsesministerens udmelding, om at SU-besparelserne skal finansiere afgifts- og skattelettelser for erhvervslivet, får drøje hug med på vejen i dagens (15.2.13) leder i dagbladet Information. Her skriver journalisterne Lise Richter og Sofie Tholl, at det er svært at få øje på rationalet bag at tage fra de absolut fattigste for at støtte det erhvervsliv, som lønner nogle af de absolut rigeste.

Elevorganisationer:Det vil koste dyrt at skære i SU’en

Repræsentanter fra de danske elevorganisationer advarer i en kronik i Politiken om, at SU-besparelser vil få store negative konsekvenser . Alle undersøgelser og erfaringer tyder på, at nedskæring i SU’en får færre til at tage en uddannelse, øger frafaldet og mindsker den sociale mobilitet, skriver de.

Medicinprofessors sex-krimi haglet ned

Jørgen Olesen, der er professor og studieleder på Panum, har skrevet og selv udgivet krimien ’Blåt chok’. Bogen, der handler om biologen Paul Bruhn, som vikles ind i et spil om sadomasochistiske fantasier og lesbiske kvinders latexomviklede hævntogter, er blev anmeldt i Weekendavisen. Og her får ’Blåt chok hårde ord med på vejen: Sproget er elendigt, plottet hullet som en schweizerost og persontegningen på niveau med De Grå Sider, skriver anmelderen Rasmus Dahlberg.

nicklas.lund@adm.ku.dk

Seneste