Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Vejen til et lykkeligt studieliv

STUDIEGUIDE - Du er kommet ind, og nu skal du til at finde ud af, hvordan man studerer. KU er mulighedernes land, så grib dagen og skab din egen drømmeuddannelse.

Tillykke – det lykkedes! Du er kommet ind på Danmarks ældste, største, bedste og mest populære universitet. Godt gået.

Du er sikkert ved at have ondt i armene, men det er endnu ikke tid til at tage dem ned. Om lidt skal du nemlig sige på gensyn til jobbet bag kassen i Netto og goddag til det søde studieliv. Og det gælder om at nyde det, for om syv år sidder du der igen, hvis ellers Mette Frederiksen har noget at skulle have sagt. Fem, hvis Morten Østergaard får lov at bestemme.

Lad derfor – eller af alle mulige andre og bedre grunde – dine år på Københavns Universitet blive »de bedste, hårdeste og sjoveste« i dit liv. Engagerer du dig fagligt og socialt, er dét ikke at skyde bolden over målet.

Når euforien falmer

For på KU er der mange ting at glæde sig over. Spørger du Studenterrådets formand eller bare en gennemsnitshumanist med fire ugentlige undervisningstimer, kan de også godt finde et par ting at brokke sig over. Sådan skal det være, og det vender vi tilbage til.

Før du bliver en gammel, bitter kandidatstuderende, der engang på andet år, da du stadig modtog undervisning, fik sat tykke, kritiske briller på næsen, og dit verdenssyn blev sort, skal du imidlertid have tid til at glæde dig over det faktum, at du er blevet optaget på universitetet og inden længe videbegærligt vil kaste dig over studierne.

Og når du så er kommet dig over den første eufori, og rusturens rus har lagt sig, finder du måske ud af, at det at gå på universitetet er lidt anderledes, end du havde forventet. Hvis du har fået en studieplads på Fysik, har du måske allerede fundet ud af dét, for så skal du slet ikke på rustur, men må nøjes med såkaldt campusuge på Nørrebro. Campus, ikke champagne. Kommer du fra Jylland, er det måske eksotisk i sig selv. Og ellers kan det være, du bliver positivt overrasket!

I begyndelsen kan det godt være lidt svært at læse på universitetet. Afhængigt af dit studium og din personlighed vil du i det skjulte længes efter gymnasietiden eller bare være ellevild og lykkelig for at være kommet til et sted, der udfordrende giver plads til din faglighed. Hvis euforien ikke forsvinder, er det ganske fantastisk. Men hvis den gør, er der masser af ting, du kan gøre, for selv at genskabe den.

Skab dit eget studium

Undersøgelser viser, at et godt studiemiljø for mange studerende er afgørende for gennemførsel, og et godt studiemiljø er afhængigt af engagerede studerende. Som ny studerende på KU er alt, hvad du har brug for at vide, derfor at du kommer længst, hvis du engagerer dig socialt såvel som fagligt og undervejs selv sørger for at indfri dine forventninger til studiet.

Som Robin Williams ville udtrykke det: Carpe diem! Hengiv dig til studielivet, fordyb dig i pensum og fredagsbarens ølkrus, gør brug af universitetets mange tilbud og råb op, når der er noget, der ikke fungerer.

Er der ikke nok timer på dit skema, er der heldigvis en masse andre aktiviteter, du kan give dig i kast med. For på universitetet er man langt hen ad vejen med til at skabe sin egen uddannelse. Det skal du udnytte, for det giver dig muligheden for at forme din fremtid.

Sociale aktiviteter giver lyst til at studere

For mange er det sociale liv på studiet afgørende for lysten til at fordybe sig fagligt. De fleste former læsegrupper, som sammen kæmper sig igennem pensum. Det gør de gerne i deres lokale studentercaféer, der findes rundt omkring på universitetet og alle har det til fælles, at de sælger billig kaffe og varme øl.

Ud over diverse faglige magasiner og indeværende avis har universitetet desuden sin egen radio- og tv-station, som drives af studerende. Du kan også kaste dig over alskens sportsgrene i de københavnske studerendes idrætsforening, USG. Studenterhuset i indre København lægger lokaler til koncerter, læsegruppemøder, fredagsbarer, iPod battles og Tour de France-visninger.

Bliver du medlem af alumneforeningen Kubulus, får du jævnligt invitationer til alt fra madlavningskurser til karrierebørser og innovationsworkshops. Og endelig er der et væld af studenterpolitiske foreninger, der alle arbejder på at gøre dit studieliv endnu bedre, og som rigtig gerne vil have dig med på holdet.

Studielivet har traditionelt handlet om dannelse, men i dag handler det ikke mindst om dannelsen af netværk, du senere kan trække på. Og kontakter, du møder i fredagsbaren eller ved et af Kubulus’ fyraftensarrangementer, kan senere hjælpe dig ud af Netto og på vej mod drømmejobbet.

Knyt tilhørsforhold og opnå kandidatgraden

Først skal du dog sikre dig et eksamensbevis. Det er der størst chance for at få, hvis du har det godt med at læse på universitetet, og her er det afgørende at knytte faglige og sociale bånd til dit fag, fakultet og dine medstuderende.

Du kan sagtens tage del i studiet på din egen måde og derigennem højne lysten til at blive hængende. Hvis du ikke kan lide øl, ikke har brug for flere venner eller bare mener, at det at gå til fredagsbar er spild af tid, så sørg for at skabe en anden form for tilhørsforhold, hvis du vil have det maksimale ud af din studietid.

Du kan eksempelvis deltage i nogle af de mere eller mindre faglige arrangementer, der året igennem afholdes både på dit fakultet og på Frue Plads, hvor rektor og den centrale administration har til huse. Her kan du rende ind i professorer og ligesindede studerende, som kommer fra andre fag, eller som du bare ikke til daglig har lejlighed til at tale med under jeres forelæsninger.

Og hvis forelæsningerne viser sig at være alt for kedelige, kan du engagere dig i dit fagråd eller anden studenterpolitik og derigennem få indflydelse på din uddannelse. Tag aktion, hvis du er utilfreds. Der er nemlig alle muligheder for som studerende at blive hørt, når man kommer med konstruktiv kritik eller gode forslag.

Det kan således godt være, at Koncern-it ikke altid er hurtige til at løse de problemer, du måtte have med intranettet KUnet eller andre stabile netportaler som Absalon, men du får som regel med det samme et autosvar, der fortæller dig, at din mail er nået igennem og snart bliver behandlet. Medmindre den del af systemet også er ude af drift.

At genfinde gejsten

Hvis det sker, skal du ikke give op. Men hvis du om fire måneder synes, det med at gå på universitetet er lidt opreklameret, har du valget mellem at sige tak for denne gang eller at forsøge at engagere dig i noget, som giver dig troen tilbage. Har du lyst til at bevare den første eufori, må du pleje dit forhold til dit fag og dit studium.

Og hvis du kun går på universitetet for at få SU, er det måske værd at satse på en studieplads på Det Humanistiske Fakultet, hvor der som bekendt er færrest undervisningstimer. Er du hurtig, kan du nå at søge om en af de ledige pladser på Asien- eller Grækenlandsstudier.

Hvad end de måtte være, håber jeg, at universitetet kan leve op til dine forventninger, og at du stadig står med armene over hovedet om et år, når du skal til at i gang med 3. semester. Velkommen til Københavns Universitet – og rigtig god fornøjelse med dit studieliv.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste