Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Velkommen til det kornfede institut

KLUMME - Regeringen vil spare 8,7 milliarder kroner på uddannelse, og det kommer til at have konsekvenser for, hvor dygtige vi kan blive.

Vi unge mennesker er målrettede og søger uddannelser, som ingen nogensinde har set det før. Hvorfor? Fordi det er det, vi i de sidste mange år har fået at vide af landets politikere, at Danmark har brug for. Derfor får jeg også lyst til at råbe dobbeltmoral af vores uddannelsesminister.

Hvordan kan han sige til en hel ungdomsgeneration, at de skal uddanne sig, for så at ville spare 8,7 milliarder kroner på uddannelse? Har Esben Lunde Larsen glemt, at det også koster penge at uddanne os unge mennesker? Det koster penge at sørge for en anstændig uddannelse, at sørge for vi ikke sidder som høns i et bur i små lokaler, det koster penge at give os feedback på vores eksaminer, og det koster naturligvis penge at give os kvalificeret undervisning med dygtige undervisere.

Hvis man ser på, hvor mange penge universiteterne får per studerende, så er finansieringen faldet med omkring 20 procent de sidste fem år. Det er svært at se, hvordan det skulle blive 20 procent billigere at give os god undervisning og feedback, når vi allerede sidder langt flere i forelæsningssalene, end godt er. Når Esben Lunde Larsen fortæller mig, at jeg går på et kornfedt institut, som sagtens kan finde penge at spare, har jeg svært ved at genkende det i den virkelighed, jeg møder hver dag.

Når jeg hører om forelæsningssale og undervisningslokaler proppet til randen, eller læsesale som svømmer over med studerende, så kan jeg ikke lade være med at tænke, at der er ikke er plads til forringelser. Det er svært at blive rigtig god til sit fag, hvis vi ikke sørger for rammerne til det. Det betyder både, at der skal være plads i lokalerne til alle studerende, og at vi skal have tid til at snakke med en underviser og få diskussionerne i gang.

Vi kan ikke blive dygtige, hvis vi skal reduceres til at være en tank, som en forelæser kan hælde viden på i en forelæsningssal uden plads til samtale. Hvis besparelserne går igennem, kan skrækscenarioet nemt blive virkeligheden for os. Og det er svært at se, hvordan vi så skal være med til at gøre Danmark til et bedre sted.

Til sidst vil jeg blot slutte med at sige, at dette vedrører os alle sammen. Der er ikke en eneste uddannelsesinstitution, som ikke bliver berørt af besparelserne, og derfor er der ikke en eneste dansker, som ikke bliver berørt af dette. Det er vigtigt, at dine børn har dygtige pædagoger og skolelærere, det er vigtigt, at du kan få den bedst mulige lægebehandling af en knivskarp mediciner, det er vigtigt, at dine pårørende bliver passet af nærværende og kompetente sygeplejesker, det er vigtigt, at dit hus bliver bygget, så det ikke falder sammen af en håndværker, som har fået god vejledning gennem sin uddannelse, og sådan kunne listen fortsætte lang tid endnu.

Derfor er dette ikke tidspunktet at vende sig om på den anden side og sove videre.
Kald politikernes bluff og fortæl dem, at det er dobbeltmoralsk at sige, at vi skal uddanne os for så at udhule den pengekasse, som finansieringen skal komme fra. Vi er ikke en kornfed institution. Til gengæld er vi rigtig mange studerende, som gerne vil blive dygtige til vores fag. Det ville være tåbeligt at tage den mulighed fra os.

Seneste