Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Vi er mange der har prøvet at dumpe, og det er sgu helt fint

Studenterklumme — Kære nye studerende: Få fokus væk fra karakterer og eksamen. Universitetet er ikke gymnasiet, så koncentrer dig om fagets indhold i stedet for dets afslutning.

Denne klumme er særligt henvendt til nye studerende, som kan have en eksamensfrygt, de ikke har sluppet siden gymnasiet. Universitetet adskiller sig heldigvis på flere måder meget fra gymnasiet, men det kan selvfølgelig tage lidt tid at tilpasse sig. Et parameter er eksamen og karakterer. I gymnasiet kunne det at få en lav karakter eller endda dumpe for mange være en katastrofe for deres gennemsnit.

Jeg har selv prøvet at dumpe to gange.

I gymnasiet fik man jo nærmest en ny karakter i et eller andet fag hver eneste uge, og det kunne ødelægge ens dag, hvis man ikke fik den forventede karakter.

Følelsen af at være blandt flokkens lave karakterer kunne gøre, at man fuldstændig mistede modet, og at man bare fik lyst til at give op på faget. Man kunne gå og føle sig dummere end sine klassekammerater, og man så helt sikkert mere ned på sig selv end klassekammeraterne gjorde.

Heldigvis går vi ikke længere i gymnasiet, men på universitetet.

På universitetet har karakterer langt fra den samme betydning for fremtiden, og folk går op i studierne på en helt anden måde. Hvis man sigter efter en tilværelse som forsker og har nobelprisdrømme, kan karakterer være en fornuftig ting at gå op i, men primært når man skal skrive bachelorprojekt og speciale.

Du får en chance til

Det er dog alligevel de færreste, der går med sådan en drøm i studiestarten. Et underligt fænomen, som man ikke finder i gymnasiet, er, at mange studerende foretrækker at dumpe frem for at få 02. At dumpe på universitetet betyder jo bare, at man får en chance til. Og det er faktisk ret almindeligt at dumpe en gang eller to på universitetet.

Jeg har selv prøvet at dumpe to gange, den ene gang fordi jeg blankede eksamen, den anden fordi jeg havde skrevet en opgave, der ramte langt forbi skiven.

Hvis man kun går på universitetet for at komme om på den anden side, så bliver det nogle lange år.

Jeg er lige startet på mit femte studieår, og jeg har de seneste semestre haft en del tilvalgskurser med studerende, som er startet inden for det seneste år. Og jeg kan virkelig mærke, at de bekymrer sig langt mere for eksamen og for at dumpe, end jeg gør.

Underviserne får tit spørgsmål af typen: Hvor mange plejer at dumpe? Kan I give et eksempel på en bestået opgave? Hvor mange består i andet forsøg? Og så videre.

Man må ikke glemme, at man jo i sin tid valgte studie af interesse. Hvis man kun går på universitetet for at komme om på den anden side, så bliver det nogle lange år. Det værste der kan ske ved at man dumper, er, at man kommer lidt bagud, men det er systemet heldigvis stadig indrettet til at rumme.

Seneste