Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

»Vi har styr på Penkowas materialer«

FORSKNINGSSNYD - Arnold Boon, direktør på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, fastholder, at man har registreret Milena Penkowas forskningsmaterialer meget grundigt, selvom en fryser tilhørende den svindelanklagede hjerneforsker pludselig er dukket op.

Ledelsen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Sund) på Københavns Universitet (KU) afviser fortsat Milena Penkowas beskyldninger om, at fakultetet har rodet i hendes forskningsarkiv, selv om hendes kummefryser pludselig er dukket op.

LÆS: Ups, Sund har fundet Penkowas kummefryser

Ifølge Arnold Boon, fakultetsdirektør på Sund, er alt materiale fra Penkowas laboratorium og kontor blevet registreret og katalogiseret af et eksternt firma med erfaring på området, men det har efterfølgende vist sig, at der i et helt andet lokale har stået endnu en fryser, som har tilhørt hjerneforskeren.

Fryseren viste sig at indeholde nogle blodprøver.

Forskerens eget ansvar

Han tilføjer, at fakultetet på ingen måde har en central registrering af, hvor forskerne opbevarer deres materiale.

Det ville være helt umuligt, og i øvrigt er det forskernes eget ansvar at holde styr på, hvor de opbevarer deres materiale, påpeger Arnold Boon.

»Det mest logiske er, at forskerne opbevarer deres materiale i deres laboratorium og kontor, men i dette tilfælde har Milena Penkowa også opbevaret et antal blodprøver i et helt andet lokale, som ikke tilhører hende, og i øvrigt i en fryser, som ikke var markeret med hendes navn,« siger Arnold Boon og fortsætter.

»I sommer kontaktede vi Milena Penkowa og hendes advokat, men først efter to og en halv måned stod det klart, at de ikke ønskede at overvære registreringen og flytningen af hendes materialer. Hvis hun selv havde gjort opmærksom på, at hun havde prøver i en fryser, der stod i et lokale, som tilhørte et helt andet institut, var der blevet taget hånd om det.«

clba@adm.ku.dk

Seneste