Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Vi præsenterer: Ron Regé Jr.

Førende kunstner på den amerikanske indie-tegneseriescene tegner for Universitetsavisen

Her er noget, Universitetsavisen gerne vil dele.

Eller, okay, vi har delt det, egentlig, for det var på forsiden af forrige udgave af den trykte avis. Den amerikanske tegner Ron Regé Jr. er begyndt at tegne for os. Det var ham, der leverede illustrationen af universitetets hovedbygning, af den unge kvinde, som læste, af hustagene – ja, sådan en hel montage i s/h over studielivet.

Ron Regé Jr. er god ven af det danske band Mew, og han har rejst med dem. Også i København. Måske er det derfor, det er lykkedes ham at tegne noget ærkedansk fra sit hjem i Los Angeles, USA.

I sin særegne, på samme tid naive og Skipper Skræksk elastiske, ret grimme og – synes vi – meget rørende streg, får Ron Regé Jr. luft til at fortælle om virkelig meget. Som tegneseriekunstner råder han over en stor palette.

Terror

Det her med kombinationen af det grimme og det rørende, lad os vende tilbage til det. Tag Regé Jr.’s ganske lille bog med en stor titel: ‘She sometimes switched to fluent English and occasionally used a few words of Hebrew,’ der også er udkommet i en dansk version med titlen ‘Piger mod smerte’.

Historien er en transkription af den israelske forsvarsminister (i 2002) Binyamin Ben-Eliezers afhøring i fængslet af en ganske ung palæstinensisk kvinde, Arin Ahmed, som valgte at blive selvmordsterrorist, men i det afgørende øjeblik fortrød og undlod at gennemføre udåden. En moralsk nød, ville nogen mene – ministeren er ikke én af dem.

Regé formår at skildre hele interviewet – og sin egen reaktion undervejs i læsningen – i sin lillebitte bog. Det hele i en syret, ekspressiv stil med en forbløffende farveskala. Stærkt anbefalet alle, der interesserer sig for skæringspunktet mellem tegneseriekunst og journalistik.

Mere Regé – cute brût

Piger mod smerte er udgivet af forlaget Aben Maler med Ron Regé Jr.’s egen håndtekstning.

Det er også muligt at google sig frem til Mews musikvideo ‘156’, som Ron Regé også tegnede for bandet. Det er endda en af Mews gode sange. Regé selv spiller trommer i LA-bandet Lavender Diamond. Sart 60’er-revival med englestemme på – foruden, selvfølgelig, artwork fra rytmesektionen.

Et lille interview med Ron Regé findes på hans danske forlags hjemmeside. Her taler han om sin måde at arbejde med det underbevidste på og om sin inspiration fra Art Brût-bevægelsen.

Og så kan man finde Ron Regé-bøger hos sine yndlingsboghandler online – den grafiske roman ‘Skibber Bee-Bye’ er pengene værd.

Og endelig håber Universitetsavisen at kunne bringe mere Ron Regé Jr. i fremtiden. Lad os straks lægge forsidetegningen i et nyoprettet galleri med illustrationer, der fortjener at blive fremhævet. Flere vil følge.

chz@adm.ku.dk

Seneste