Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Vinder af bedste museumsidé kåret

En million kroner er netop blevet fordelt til de bedste ideer om et nyt Statens Naturhistoriske Museum. Vinderen blev et brud med Sølvtorvets monumentalitet

På Geologisk Museum er de bedste idéer til et nyt naturhistorisk museum netop blevet kåret. 122 forslag er i alt blevet indsendt i konkurrencen om præmier for i alt en million kroner.

Førstepræmien på 300.000 kroner gik til arkitekten Claus Harboesgaard Pryds’ underjordisk projekt, som ifølge fagdommer Malene Hauxner bærer præg af en klar logistik, hvor nye og gamle bygninger spiller sammen.

»Det er en kvalitet, at havens grønne kant er opretholdt,« siger hun i sin begrundelse.

Vinderarkitekten selv er overvældet, men siger i sin korte tale, at det må have været en gave at have en sådan palet af ideer at vælge fra.

Det grønne præmieres

I Pryds’ projekt skal Sølvgade graves delvist ned, mens kinesiske lamper skal byde besøgende velkommen om aftenen. Udefra ser projektet småt og undseligt ud, men der åbner sig en hel verden, når man træder indenfor.

Facaderne skal bygges, så der kan vokser planter op ad dem, hvilket ifølge dommer Malene Hauxner medfører »en nedbrydning af sølvtorvskompleksets monumentalitet.«

Andenpræmien på 150.000 kroner gik til forslag arkitekt Nicolai Bo Andersen, hvis projektidé indebærer en sælsom bygning i rødsten, der hvor museet skal ligge. Museet skal bygges af genbrugsmaterialer, og parken, som museet ligger i forbliver uberørt, bortset fra stierne.

Flagermus og elefanter

Blandt de andre præmierede ideer er et flagemusetårn midt i søen i Botanisk Have, der er tænkt som et vartegn for museet.

Der er også givet en pris til en lovende vision om et underjordisk museum med en serie amorfe rum med indtegnede dinosaurer.

Blandt de mere flippede præmierede visioner er en idé, som mest af alt ligner en elefant, der vandrer på et bord anrettet med en banket. Midt i en museumshal. Idéen er er eksempel på såkaldt augmented reality.

Af de i alt 120 visionsforslag blev ti præmieret. Der blev uddelt to hovedpræmier og otte mindre præmieringer, de såkaldte indkøb.

Video om Statens Naturhistoriske Museum

Se film om idékonkurrencen og det nye museum:
[video:http://www.youtube.com/watch?v=SiVdTdLQ-DM width:525 height:380 align:right]

chz@adm.ku.dk, ser@adm.ku.dk

Seneste