Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Vindere af digtekonkurrence fundet

AFGØRELSE - Efter hård votering har den samlede redaktion fundet vinderne af vores store digtekonkurrence. Se her hvem.

Det lader til, at vi med lanceringen af vores digtekonkurrence sidste måned har vækket slumrende poeter over hele universitetet. Universitetsavisens indbakke blev i hvert fald tæppebombet med digte fra første dag.

Eneste kriterium for digtene var, at de skulle følge fem formulerede dogmer og omhandle enten ’fredag’ eller ’mandag’ Alligevel har mange af dem handlet om universitetsverdenen. Også på KU tjener den nære hverdag åbenbart som inspiration til poesi.

Halfdansk

Den samlede redaktion har nu fundet frem til tre vinderdigte, men det har ikke været let. Lyt nu blot til Kristian Lytken Laursen her i et elegant take på Halfdan Rasmussen:

Freddy Fuck fra fil’sofi
fremlagde for ‘fessor
fire fulde Fiske fænomenologiesser

Der er god rytme i digtet, og Halfans ABC bliver smidigt omskrevet til en universitetskontekst. Vi er vilde med digtet. Men, og her er vi måske vel hårde ved Kristian, når man bevæger sig ud i en stiløvelse som denne, så skal alt klappe. Og sidste linjes »fulde Fiske« er meningsløst fyld.

Også selv om ’fænomenologiesser’ er et af konkurrencens bedste ord på mindst fem stavelser – et af dogmerne, der skulle overholdes. Derfor: Ingen præmie til Kristian.

Opium og flødekage

Digterne har malet nogle fantastiske stemningsbilleder i digtene. Særlig ét digt rammer perfekt en mandag morgen på CSS. Tag dig god tid her til Anne Maries digt:

Mandag er en dag så grum
og jeg skal ind på uni.
Jeg ønsker mig lidt opium
og en flødekage oveni.
Men det eneste der møder mig på den klammelæsesal
Er skimmelsvamp på væggene der ligner atomaffald

‘Klammelæsesal’ er autoriseret betegnelse for CSS’ horrible kælderlæsepladser og fem godt valgte stavelser. Og opium og flødekage i samme åndedrag – jamen er det ikke formidabelt? Desværre var konkurrencen hård, og Anne Marie rød ud i allersidste sving.

Mose og frugtkondom

En vis ironisk distance har også præget digtene, men her er et, der formår at ramme både humor og ærlighed i en god balance. Hør her Ane Sjølin:

Morgenens ånde så dræbende ram
Med noter af mose og frugtkondom
Erstattes med auditoriets dunst
Af talentløshed og kønshormon
En solgul drøm om viden og kunst
Blev myrdet af mandag så lortebrun

En ånde af mose og frugtkondom på en mandag? Det er selvudlevering på højt, respektindgydende plan, Ane. Og der er godt spil mellem ’solgul og ’brun’, og ’myrdet’ er det helt rette, stærke ord at bruge her. Og du ville have fået en præmie, hvis ikke konkurrencen var så hård.

3. plads

Så nu skal vi til det. På en flot tredjeplads og vinder af fem gode bøger fra Gyldendal (Naja Marie Aidt: Alting blinker … og Bavian, Junot Díaz: Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv, Martin Larsen: Hvis jeg var kunstner og Mads Kastrup: Mandefald.) – Malene Aarslev for digtet ’Mandag’:

Dynen hæves en smule fra lagnet og straks
suser de sidste søndagsmolekyler til himmels
mandag ligger tykt i rummet
cykelstationselevatorpladsproblem
ipodledningindfiltretitørklædeproblem
og tirsdagskrystaller synger i det fjerne

Digtet er yderst stemningsskabende og originalt i sprogbruget. Hvem kender ikke betydningen af ordet ’ipodledningindfiltretitørklædeproblem’ så godt, at ordet faktisk burde figurere i Nudansk Ordbog? Søndagsmolekyler, tirsdagskrystaller – og mandag ligger bare tykt.

2. plads

Også andenpræmien går til et digt med titlen ’Mandag’. Et digt uden rim og med et femstavelsesord så velplaceret, at vi længe troede, at dogmet ikke var overholdt. Det er uprætentiøst, billedrigt og goddamn vellykket. Andenpræmien – og fire gange burgermad på Københavns bedste burgerjoint Halifax (500 kroner) og fire fribilletter til Louisiana – går til Liza Ryder:

Nogle gange,
er jeg bare helt åben
jeg er et stykke pergamentpapir
på min skabers køkkenbord
Nogle gange,
er jeg bundløs

1. plads

Det eneste redaktionen har været relativt enige om i denne konkurrence er, hvem der var nummer ét. Førstepræmien går til et digt, som vi endda smed i den sidste udgave af vores trykte avis, fordi vi holdt så meget af det. Siden er over 60 digte kommet til, men ingen har efter vores mening overgået den energi, den uhøjtidelige, akademiske indforståethed og det swing, der udspiller sig her. Og så er digteren fræk nok til ikke engang at gøre brug af de seks linjer, han havde til rådighed (eller gør han?).

Førstepræmien, et gavekort på 500 kroner til Academic Books, 10 fribilletter til Oliver Stones Wall Street II, alverdens hæder og ære og uhæmmet håneret går til Claus Lind for digtet ‘Fredag’:

På et eller andet tidspunkt
Sparker jeg dig ned bagfra
Biedermeier, fantasmagori og blodpølse
Det er bare en vane jeg har

Seks linjer er alt for meget
siger

Claus Lind

Vi takker alle digterne for deltagelsen. Læs digtene og vurder selv her.

ser@adm.ku.dk

Seneste