Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Vrid dit sprog, kloge idiot!

SPROGKAMPAGNE - Dansk Sprognævn opfordrer for tiden til at vi sætter gang i den – sprogligt set. Vi skal have mere kreativ sprogføring, bedre anlæg for samtaler, større variation i den verbale vidensdeling.

Kampagnen er rettet især mod unge mennesker i folkeskolen og på gymnasiet. Men er der også et budskab til os velbegavede, tungtbelæste, (sprog)kloge-Åger og -Åser? Vi læser, skriver og bearbejder tekster i lange baner, så vi behersker vel sprog til fingerspidserne?

Ingen tvivl om det, men lad os også indrømme at vi tit taler temmelig tørt! Vi synes måske ikke en sprudlende sprogbrug passer så godt til den akademiske alvor – det er jo et genrebrud.

Men næste gang dine studerendes øjne bliver blanke, så prøv at vække dem ved at tale eller skrive anderledes end du plejer. Skru op og ned for sværhedsgraden, for volumen, for korrektheden.

Inspiration fra MC’s Fight Night

På den konference om sprogglæde som indledte Gang i sproget-kampagnen, slog professor Frans Gregersen, Sprogforandringscentret/INSS, til lyd for at vi danskere bliver bedre til at favne den sproglige mangfoldighed.

Dansk dør ikke af at blive vendt og vredet, det dør kun hvis vi opgiver at bruge det på nye måder.

Vi har heldigvis masser af gode ordekvilibrister som kan stimulere sprogglæden og tænde sproggløden. Til undervisere (og studerende) der trænger til at børste sprogstøvet af sig, er der inspiration at hente når KB Hallen den 16. oktober endnu engang lægger lokaler til den ultimative, sproglige styrkeprøve: MC’s Fight Night (som DR2 forhåbentlig sender mere end blot uddrag fra i år!).

Per Vers rap

I en duel på ord tørner rapperne verbalt sammen, to og to i en boksering i midten af hallen. Den vigtigste disciplin er freestyle, det vil sige en improviseret rap uden manuskript. Deltagerne kæmper på opfindsomhed, kreativitet og urimeligt veltrimmede rim, ud fra stikord som de ikke kender i forvejen.

Det er fantastisk imponerende, morsomt, provokerende og altid sprogentusiastisk så det synger!

Kan man ikke vente så længe, har Gang i sproget-kampagnen optaget rapperen Per Vers da han på konferencen om sprogglæde freestylede sig igennem ord som ’glitter’, ’svælg’ og ’onomatopoietikon’.

Gå ind på kampagnens youtube-side: og klik på Per Vers: ”Sig ’yo’ til din sprogglæde!” (på samme adresse kan man i øvrigt finde Frans Gregersens tankevækkende foredrag: ”Kom glad med happy new ears”).

Seneste