Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Isabelle Augenstein er Danmarks yngste kvindelige professor

Navne — Hun googlede sig selv frem til, at hun er landets yngste kvinde med en professortitel, fordi hun ved, at der stadig er kønsbias i forskningsverden.

Hvem er hun?

Som 33-årig nyudnævnt professor på Datalogisk Institut (DIKU) er Isabelle Augenstein Danmarks yngste, kvindelige professor nogensinde.

Hun forsker i naturlig sprogbehandling og udvikler statistiske metoder, der kan afkode ords betydninger. Det bliver til matematiske formler, der både kan håndtere direkte intentioner og de mere skjulte følelser og intentioner i en sætning.

Senest har hun udgivet en rapport om kønsbias i den måde, hvorpå kvindelige politikere omtales i kommentarsporene på det sociale medie Reddit.

Naturlig sprogbehandling er et forskningsområde, der er blevet meget stort i udlandet, hvor store virksomheder som Google, Facebook og Amazon allerede har brugt det i lang tid under betegnelsen NLP (Natural Language Processing), men herhjemme er det ikke blevet så stort endnu.

»I Danmark er NLP et relativt lille forskningsområde. Det gælder også, selv om det er vokset meget, siden jeg blev ansat for fem år siden ved Københavns Universitet,« siger Isabelle Augenstein.

Hun har været med til at bygge hele NLP-området op fra grunden i de fem år, hun har været på DIKU, hvor antallet af medarbejdere er vokset fra otte til 30.

Hvorfor læser jeg om hende nu?

Isabelle Augenstein fandt selv ud af, at hun er Danmark yngste, kvindelige professor ved brug af Google Search, der i øvrigt også anvender NLP.

»Det var sjovt, at det viste sig, at det var mig,« siger Isabelle Augenstein.

I akademia udgør de mandlige professorer stadig det store flertal, og det var en af grundene til, at hun lavede googlesøgningen.

»Det er vigtigt at fremhæve kvindelige forskeres resultater separat, for det er desværre stadig hårdere at komme videre karrieremæssigt som kvinde på grund af kønsbias,« siger Isabelle Augenstein.

Hendes vigtigste drivkraft til at arbejde så meget, som det kræver at lande en professorstilling, har været hendes vilje til at kombinere nogle ret forskellige interesser og evner, som hun opdagede hos sig selv i en relativ ung alder, siger hun:

»Jeg begyndte at spore mig ind på NLP, allerede da jeg gik i gymnasiet. Jeg kunne lide datalogi, og jeg var meget interesseret i matematik, sprog, filosofi og psykologi. Jeg havde også et vedholdende ønske om at komme til at arbejde så tværfagligt som muligt. Jeg overvejede mange muligheder, for jeg ønskede at kunne kombinere mine forskellige interesser. Til sidst fandt jeg ud af, at NLP var, hvad jeg søgte,« siger Isabelle Augenstein.

Hun er vokset op i Tyskland og startede lige efter gymnasiet på Heidelberg Universitet i 2008.

Hvor er det nu lige, jeg kender hende fra?

Isabelle Augenstein tror selv, at man kan have hørt om hendes arbejde, fordi hun bruger så meget tid på sin forskning.

Hun har dog andre interesser, der næsten ligger så langt fra forskningsverdenen, som det er muligt, hvis man spørger hende, og som har givet hende nye venner og bekendtskaber.

»Jeg kan lide at slappe af med andre mennesker i min fritid. Jeg arbejder med vilje ikke hele tiden, og fire gange om ugen dyrker jeg taekwondo, som jeg faktisk går ret meget op i,« siger Isabelle Augenstein.

Den sportsgren begyndte hun i øvrigt at dyrke allerede på det første år af sit bachelorstudie i Heidelberg, og hun har holdt ved den lige siden.

»Det er en fin måde at rense sindet på efter en hård dag på universitetet,« siger Isabelle Augenstein.

Skal jeg gøre noget?

Du kan prøve at sætte dig lidt ind i NLP. Isabelle Augenstein har lavet nogle forslag til, hvordan du kommer i gang.

Her finder du 10 eksempler på, hvordan NLP bliver anvendt i dag.

Og her er endnu en stribe eksempler på, hvordan NLP kan anvendes på måder, som det måske er de færreste, der har hørt om før.

Her er Isabelle Augensteins eget introduktionskursus til NLP, som hun lavede for fem år siden.

Desuden har internettet tre demo-steder, der gør det muligt selv at udforske NLP og eksperimentere med det. De ligger her, her og her.

En tidligere version af denne artikel påstod, at Lene Tanggaards tidligere var Danmarks yngste kvindelige professor. Den titel er der imidlertid rift om, og Uniavisen har derfor slettet referencen.

Seneste