Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Lange klapsalver til romantiske mænd

KORSANG - Kraftfulde mandsstemmer fyldte Festsalen helt ud, da Studenter-Sangforeningen og Stockholms Studentsångare gav fælleskoncert i weekenden. Comeback til korsang! Om efterår, øl og kærlighed.

At synge i kor er noget, jeg umiddelbart forbinder med at gå i folkeskole. Dengang var det en succes, hvis bare nogen kunne ramme tonerne, og man var, under alle omstændigheder, garanteret et velvilligt forælderpublikum.

Denne lørdag var publikum, primært i 50+ alderen, også begejstrede. Og selvom både det danske og det svenske kor sang absolut professionelt, var det også i vid udstrækning kærester, venner og familie, der var troppet op.

En af de danske sangere kunne dog med glæde i stemmen fortælle mig, at der også var kommet en delegation rejsende helt fra Norge for at læne sig tilbage til de lyse og romantiske toner, der kendetegner den nordiske tradition for mandskormusik.

Alt i alt et tilløbsstykke.

Romantik og retro

Publikum knitrer med schweizerdrops, mens det sidste af dagens efterårslys falder ind af vinduerne på de historiske motiver i Festsalen. »Se uuud, se uuud! Thi naaaatten funkler af stjerneskud,« synger de danske sangere. Fra ’Kornmodsglansen’ af P.E. Lange-Müller og E. Lange-Müller.

Svenskerne er også romantiske, men har alligevel et lidt mere vittigt repertoire denne eftermiddag. De laver oven i købet fagter til musikken. Og ligner, som de står der i kjole og vidt og synger om øllets glæder, mens de lader som om de skåler, folk fra en Carlsberg reklame. Stilen er retro.

På programmet er alt fra svenske folkesange, dansk guldalderromantik, muntre drikke- og studenterviser til musik af kendte komponister som Tjajkovskij, Sibelius, Brahms og Carl Nielsen.

Jo flere jo bedre

Gæsterne fra Sverige indledte den to timer lange koncert, hvorefter danskerne gav deres numre og det hele til sidst kulminerede i et fælles nordisk projekt for alle de omkring 80 stemmer, der sang i Festsalen denne eftermiddag.

Selv den gamle europæiske uni-traver ’Gaudeamus Igitur’, som enhver studentersanger sandsynligvis ville kunne synge rent, uanset hvilken tid på døgnet man vækkede ham, fik helt nyt liv af så massivt et opbud af velsyngende mænd. Jo flere jo bedre lader det til.

Studenter-Sangforeningen leder da også efter endnu flere nye maskuline røster, kan man læse bag på eftermiddagens program. Så stem i. Hvis nu du engang var en af dem, der kunne ramme rent. Korsang er tilbage.

Seneste