Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Arbejdsmiljø

12 tidligere studerende og ansatte beskylder KU-professor for krænkende adfærd

12 klagere beskriver mobning og krænkende adfærd, der har fået universitetsansatte fra andre lande til at fraråde studerende og yngre forskere at søge stillinger under den pågældende professors ledelse. Selv kan han ikke genkende billedet, der tegnes, fortæller han til DR.

Kvindelige studerende der har fået kommenteret deres bryster, ben og bagdel, og en studerende der under en middag med internationale fagfæller, ifølge den studerende, fik strøget sit lår under bordet. Det kunne P1’s Kulturen i går afsløre er blandt de mange anklager fra 12 personer, der har klaget over KU-professor Matthew Driscolls adfærd hen over en årrække.

Professoren på den den Arnamagnæanske Samling ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab kan ikke selv genkende billedet, der bliver tegnet af hans interaktioner, svarer han skriftligt til DR.

»Men jeg er ked af, at det har været deres oplevelse og kan kun sige, at det ikke har været min intention at skade nogen,« skriver han og afviser at kommentere enkeltsager med henvisning til, at de ligger flere år tilbage, og at de, ifølge ham, er blevet behandlet.

Klager fra udlandet

Blandt de 12 klagere er Charlotte Frantzdatter, der er tidligere studerende og ansat på Københavns Universitet. I sin klage beskriver hun, hvordan professoren omtalte hende som ”Charlotte med de store bryster”, og at relationen var så belastende, at hun måtte skifte vejleder, mens hun skrev speciale.

Klagerne kom også fra international side. DR har talt med universitetsansatte i Norge, Sverige, Island og USA, der alle fortæller, at de fraråder deres studerende at søge stillinger på den Arnamagnæanske Samling, hvor professoren er ansat.

Kun to af klagerne, DR har været i kontakt med, siger, at de fik direkte besked fra universitetet om, at klagen var behandlet og afsluttet, selvom flere kilderne kunne læse i universitetets klagevejledning, at de kunne forvente svar på klagen.

»Uheldigt«

Kirsten Busch Nielsen, der er dekan på Det Humanistiske Fakultet – men som ikke var dekan på daværende tidspunkt – siger til DR, at det er uheldigt, hvis orienteringen om, at en klage er afsluttet, kun blev givet til nogle af klagerne.

Charlotte Frantzdatter fortæller, at de er mange, der har klaget over flere omgange:

»Og der er ikke nogen af de klager, som har haft nogen som helst indvirkning på det arbejdsmiljø, der er derinde, eller på hans ansættelse eller noget som helst,« fortæller hun til DR.

Matthew Driscoll selv siger, at han over de seneste år har ændret sin adfærd.

»I løbet af de sidste mange år og især efter klagen i 2019, er jeg i stigende grad opmærksom på mit sprogbrug, særligt humoristiske kommentarer og det ulige magtforhold, der kan opstå på grund af min stilling som professor, med henblik på at forhindre, at nogen skulle opleve, at jeg overtrådte deres grænser,« fortæller professoren til DR.

Kirsten Busch Nielsen vil ikke gå ind i den konkrete sag, men peger på, at der er blevet arbejdet med arbejdsmiljøet siden en APV-undersøgelse i 2019. Om kritikken fra international side, siger hun til DR:

»Det bliver jeg naturligvis ked af at høre – også lidt overrasket. For det er Københavns Universitets hensigt og også realitet at sikre et godt studie- og arbejdsmiljø – og det betyder et studie- og arbejdsmiljø, hvor krænkende handlinger ikke accepteres,« siger Kirsten Busch Nielsen.

Seneste