Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Ændring i karakterkrav til KU kommer tidligst i 2017

REFORMER – Politiken-historie skaber tvivl om, hvorvidt adgangsbegrænsning med minimumskarakterer er lige om hjørnet. Men ændringer i karakterkravene kan tidligst træde i kraft i 2017, siger vicedirektør for kommunikation.

Ifølge Politiken og andre medier er Københavns Universitet (KU) i gang med at skærpe optagelseskravene.

Uddannelsesministeriet behandler således netop nu en ansøgning fra Københavns Universitet (KU) om tilladelse til at sætte ’yderligere begrænsninger’ for ansøgere til universitetet, skriver Politiken.

Avisen skriver videre, at det ville have betydet, at ’10 KU-uddannelser ville have været i fare’ og kunne have fået adgangsbegrænsning med minimumskrakterer, hvis KU havde fået et positivt svar på ansøgningen i forbindelse med dette års optag for 2014.

Men ifølge KU’s vicedirektør for kommunikation, Jasper Steen Winkel, har universitetet allerede mulighed for at stille minimumskrav til de nye studerendes karakterer fra de gymnasiale uddannelser.

Formålet med ansøgningen, som KU sendte til Uddannelsesministeriet i foråret, er et andet.

»Den drejer sig alene om, at KU ikke behøver at skulle stille de samme minimumskrav til ansøgere fra kvote 1 som til kvote 2. Sådan er reglerne i dag. KU ønsker i stedet at kunne stille minimumskrav til ansøgernes karaktergennemsnit til kvote 1, uden at de også skal gælde til kvote 2,« siger Jasper Steen Winkel.

Kan tidligst gælde fra 2017

Det stod også i en pressemeddelelse fra universitetet i marts. Desuden kommer det til at tage flere år at få gennemført ændringen, oplyser Jasper Steen Winkel.

»KU har ikke modtaget svar fra Uddannelsesministeriet i sagen endnu. Hvis vi får svar fra ministeriet inden februar næste år, kan ordningen tidligst komme til at gælde fra 2017,« siger han og understreger, at ændringer i karakterkravene først vil følge herefter.

At der kommer til at ske ændringer, hersker der dog ikke meget tvivl om. De skærpede adgangskrav er skrevet ind i KU’s fempunktsplan for uddannelseskvalitet. Ifølge Jasper Steen Winkel er formålet med skærpelsen blandt andet at sikre, at universitetets studerende fra kvote 1 skal have tilstrækkelige kompetencer og motivation til at kunne komme igennem studierne på den normerede tid.

Det hænger igen sammen med studiefremdrifstreformens skrappere krav om studieaktivitet. KU har tidligere meldt ud, at det kan komme til at koste universitetet 345 millioner kroner i tabte indtægter om året i 2020, hvis ikke KU opfylder reformens og Folketingets krav.

anfj@adm.ku.dk

Seneste