Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Anja C. Andersen: Jeg har fået en finere platform

Navne — Anja C. Andersen er forfremmet til professor med formidlingsansvar ved Niels Bohr Institutet.

Anja C. Andersen er blevet kaldet til et professorat i offentlighedens forståelse for videnskaben ved Niels Bohr Institutet den 1. november i år.

Professoratet er det første af sin art i Danmark, og det er inspireret af lignende positioner på universiteterne i Cambridge og Oxford.

Tidligere har jeg turneret med et one woman show

Anja C. Andersen

Anja C. Andersen forsker i astrofysik, og hendes studier af planetdannelse nyder international anerkendelse. Hun har i årevis ydet en stor formidlingsindsats, og der er næppe en dansk gymnasieelev, der ikke er stødt på et af hendes formidlingsprodukter.

En finere platform

Sigtet med det nye professorat er todelt, fortæller hun:

»I denne stilling skal man dels højne forståelsen af hvad naturvidenskab er og kan over for den brede befolkning, og dels fremme bevidstheden om naturvidenskaben for at kvalificere det politiske niveau. Måske skaffer det os ikke smør på brødet i morgen, men det er de her ting, Danmark skal leve af om 20 år.«

Anja C. Andersens daglige virke kommer ikke til at ændre sig stort, mener hun, men:

»Det giver mig en finere platform at tale fra. Tidligere har jeg turneret med et one woman show for at dele min glæde ved mit fag. Nu bliver budskabet løftet op på et andet niveau, og det er meget dejligt,« siger Anja C. Andersen. Hun håber, at landets øvrige universiteter ‘ser lyset’ og opretter lignende stillinger, så hun ikke forbliver den eneste af sin slags.

Alle er inviteret

Et kommende, konkret tiltag, er, at Anja C. Andersens tiltrædelsesforelæsning bliver afholdt på dansk i det største auditorium, hun kan finde, fortæller hun:

Vi inviterer befolkningen med i de fora, der plejer at være lukket om sig selv

Anja C. Andersen

»Disse forelæsninger plejer at være på engelsk og henvendt til fagkollegaerne, men jeg holder min på dansk som et symbol på at videnskaben er for alle. Det er en offentlig invitation, hvor vi inviterer befolkningen med i de fora, der plejer at være lukket om sig selv.«

Anja C. Andersen blev udnævnt til lektor ved Niels Bohr Institutet i 2005. Hun er medlem af København Universitets bestyrelse, og hun har modtaget et væld af priser og anerkendelser.

Seneste