Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Anmeldelse: Det nye intranet

KRITIK - Vi er lige over en måned inde i det nye studieår, så de fleste studerende har efterhånden stiftet bekendtskab med det nye intranet. Universitetsavisen har snuset rundt i krogene af sidedesignet og er nu klar med ris og ros.

Allerede inden man overhovedet er kommet ind på intranettet er der en ting der taler for det: Det repræsenterer (forhåbentlig) starten på et seriøst forsøg på at integrere KU’s forskellige IT-systemer, så man har en samlet brugerkonto i stedet for en konto for hver afdeling, man er tilknyttet.

Sådan en sammenlægning af brugerkonti har man talt om, siden før Helge Sander blev videnskabsminister. Hvis det faktisk kommer til at ske nu, vil det kunne opveje ganske mange synder i designet.

Det gode

En af de features, som man måske ved første øjekast vil overse, men som er ganske praktisk, er menuen ‘Enheder’ i topbjælken. Den indeholder links til alle de sider der administreres af de enheder, som netop den indloggede bruger er tilknyttet.

Er man for eksempel indskrevet på Religionsstudier på Det Humanistiske Fakultet vil man kunne komme direkte til både Religionsstudiers hjemmeside, Det Humanistiske Fakultets hjemmeside og Det Humanistiske Fakultets hjørne af KU’s centrale hjemmeside. Det er eksempelvis praktisk, når man vil dobbelttjekke kursusbeskrivelser i forbindelse med kursustilmelding.

Fanen “selvbetjening” – som nok er det sted på intranettet man som studerende vil benytte mest – er i layout og funktion overtaget uændret fra PunktKU. Det er nok meget fornuftigt. PunktKU var aldrig nogen skønhedsdronning, men at skulle forholde sig til en ny selvbetjeningsgrænseflade og en ny sidearkitektur samtidig ville være en glimrende opskrift på total forvirring.

Endelig opfordres læseren til at kaste et blik på fanebladet ‘Bagsiden’. I modsætning til de fleste forsøg på at anvende avisbagsidens koncept på nettet er denne faktisk veludført. Den har rubrikannoncer, jobbank, interaktion med forskellige sociale medier og annoncer for begivenheder afholdt af tredjeparter. Man kan virkelig se, at det er en side, der er bevidst om, at den ikke får nogen gratis klik ved at have eksamenstilmeldingsblanketter, serviceoplysninger eller andre af studielivets nødvendigheder.

Det onde

Men ikke alt er ren idyl på det nye intranet. Den væsentligste anke mod det nye design er, at det er tungt på javascript, som ikke leverer funktioner, der kan retfærdiggøre de systemressourcer, der anvendes på dem. Det er for eksempel det, der giver de lange opdateringstider for nyhedsboksene.

Det er desuden ikke oplagt, hvad brugeren skal med fanen ‘Nyheder og arrangementer’ – det virker ikke som om der står noget i det faneblad, som ikke allerede findes på forsiden eller kunne placeres der uden de store problemer.

Det grimme

Siden skæmmes desuden af et par skønhedsfejl. Den væsentligste er nok, at linkbanken i undersidernes venstrespalte nogle gange består af menuer, der kan åbnes og andre gange af links til eksterne sider. Og man kan ikke se på det enkelte link, om det er det ene eller det andet. For folk, der foretrækker at åbne eksterne links i en ny fane eller et nyt vindue, er det ret irriterende.

Den printvenlige udgave er også alt andet end printvenlig. Den spilder stadig en masse blæk på unødvendige bannere, farver og så videre. Og at bruge en hel forsideboks på presseklip forekommer unødvendigt. Det giver ikke rigtig noget, som man ikke kunne have sat en GoogleAlert til at gøre bedre – med mindre besvær.

Samlet bedømmelse

Samlet set er der ikke meget tvivl om, at det nye intranet en forbedring, sammenlignet med PunktKU. Men hvis det eneste formål er at erstatte PunktKU, så kan man måske spørge sig selv, om de trods alt begrænsede forbedringer virkelig var alle pengene værd.

Hvis derimod intranettet bliver startskuddet til en totalharmonisering af KU’s urskov af forskellige brugerkonti, så man overalt på KU kan logge på med sit brugernavn – bedre kendt som den svenske nummerplade – og sin intranetkode, så kan i hvert fald nærværende skribent tilgive næsten hvilket som helst brist i den konkrete udformning.

uni-avis@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste