Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Antallet af ansøgere til Københavns Universitet er faldet med ti procent

Optag 2022 — Efter to år i træk med rekordhøj søgning og optag på Københavns Universitet er udviklingen vendt. Ansøgertallet er faldet, og til september starter knap 500 færre nye studerende end sidste sommer. Udviklingen vækker dog ikke bekymring hos ledelsen.

Den gennemsnitlige nye studerende på Københavns Universitet er kvinde, 22,8 år gammel og læser på det Sundhedsvidenskabelige eller Humanistiske fakultet. Hun er blandt de lidt over 7.000 personer, der i sidste uge modtog den gode nyhed om optagelse på Københavns Universitet.

I år har et fald i antallet af ansøgere dog betydet, at 491 færre nye studerende er optaget i forhold til sidste år, men tendensen med fald i ansøgertal går igen på alle landets videregående uddannelser, og det kommer ikke bag på prorektor for uddannelse, Kristian Cedervall Lauta:

»Vi havde regnet med et lille dyk efter de to foregående år, så jeg er hverken bekymret eller overrasket over optaget.«

Andelen af nye studerende, der er kommet ind på deres første prioritet er til gengæld steget til 81 procent, hvilket er lidt højere end sidste år. Det er en udvikling, der vækker glæde hos Kristian Cedervall Lauta:

»Det er dejligt at se, at vi i år kan tilbyde så stor en andel af ansøgerne optagelse på deres første prioritet. Vi ved, at det betyder rigtig meget for ansøgerne, at vi kan tilbyde dem plads på præcis deres drømmestudie.«

Et naturligt fald

Kristian Cedervall Lauta fremhæver både mindre ungdomsårgange og efterdønninger af coronapandemien som årsager til faldet i ansøgninger:

»Jeg tror, corona er den vigtigste årsag, fordi mulighederne for at have det dejligt mellem gymnasiet og de videregående uddannelser simpelthen forsvandt under corona. Man kunne ikke rejse ud, og det var svært at få et arbejde.«

Uddannelser med det højeste karakterkrav

Psykologi: 11,0

Forsikringsmatematik: 10,8

Molekylær Biomedicin: 10,6

Medicin: 10,5

Veterinærmedicin: 10,4

Odontologi: 10,3

Statskundskab: 10,2

Antropologi: 10,1

Sociologi: 9,9

Matematik-økonomi: 9,9

Derfor frygter han heller ikke, at faldet i ansøgninger kommer til at blive et stigende problem til næste år:

»Jeg tror, ansøgertallet kommer til at stabilisere sig. Det er klart min analyse.«

Årgang ’22

I alt byder Københavns Universitet velkommen til 7.161 nye studerende til september. Det svarer til et fald på seks procent i forhold til sidste år.

Uddannelsen, der kræver det højeste karaktergennemsnit er igen den populære psykologiuddannelse med et adgangskrav på 11,0.

Den 26. august indbyder Københavns Universitet til den traditionsrige immatrikulationsfest for alle nye studerende forud for semesterstart. Du kan orientere dig om andre vigtige datoer i forbindelse med studiestart her.

Seneste