Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Arne Astrup stopper på Københavns Universitet

Om sit nye job siger han: »Det er et nationalt initiativ, og heri ligger, at det er noget ambitiøst og stort.«

Efter at have været en ledende kraft i forskningen i sundhed og overvægt på Københavns Universitet i mindst tre årtier, skal professor og institutleder Arne Astrup fra 1. juli 2020 være chef for et nationalt center til fremme af sund vægt, særligt hos børn og unge, der bliver finansieret af Novo Nordisk Fonden.

Det nye center skal udvikle evidensbaserede interventioner til at forebygge fedme og dermed give flere mennesker muligheden for en sund opvækst og, forhåbentlig, gode helbredsudsigter.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Astrup har tidligere stået i spidsen for omfattende forsøg med sund kost i danske familier, og han har aktivt skubbet de senere års nordiske madrevolution i gang i samarbejde med blandt andre kokken og erhvervsmanden Claus Meyer. Arne Astrup har ikke begrænset sig til de rent lægelige aspekter af sundhed, han har også selv skrevet kogebøger.

Vi har brug for en langsigtet, vedholdende indsats med et 10-20-årigt sigte, som ikke ville være mulig med en typisk fondsbevilling.

Men universitetsforskningen løber til tider ind i begrænsninger, siger han.

»Det er gået op for mig, at hvis det virkelig skal flytte noget ude i samfundet, når det gælder forebyggelse af overvægt, så kræver det et større commitment fra flere aktører og viljen til at investere i en langsigtet indsats, og det har Novo Nordisk Fonden,« siger Arne Astrup.

»Vi har brug for en langsigtet, vedholdende indsats med et 10-20-årigt sigte, som ikke ville være mulig med en typisk fondsbevilling, der løber over et halvt til et helt år, måske tre-fire, hvis man er heldig.«

Multiple tilgange

Arne Astrup siger, at det kommende fondsstøttede center foruden traditionelle forskningsprojekter skal beskæftige sig med de gastronomiske, pædagogiske og psykologiske aspekter af fedmeforebyggelse.

LÆS OGSÅ: Her er en institutleder, der udkommer en videnskabelig udgivelse om ugen.

»Man bliver ikke bare overvægtig, fordi man spiser forkert, det har komplekse årsager, som involverer hele familien,« siger Arne Astrup.

Novo Nordisk Fonden er hovedaktionær i Danmarks mest værdifulde virksomhed Novo Nordisk og er dermed den med længder mest velpolstrede forskningsfond herhjemme. Men fonden har ikke sat noget konkret beløb af til de aktiviteter, som Arne Astrup skal stå i spidsen for, siger han.

»Det er et nationalt initiativ, og heri ligger, at det er noget ambitiøst og stort.«

Arne Astrup har fået orlov fra sin professorstilling i den tid, hvor han skal lede fonds-initiativet.

Jeg føler mig på toppen af min karriere.

»Jeg har været ansat på Københavns Universitet, oprindelig Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole, som institutleder siden 1. juli 1990. Det vil være præcis 30 år, når jeg stopper. De seneste otte år har jeg ledet NEXS (Institut for Idræt og Ernæring, red.), som har været igennem en fusionsproces, og jeg synes efterhånden, at vi har fået bygget noget rigtig godt op. Da den nye jobmulighed kom, sad jeg allerede i overvejelser om, hvad jeg skulle,« siger Arne Astrup, der er 64 år gammel.

»Jeg føler mig på toppen af min karriere. Jeg træner meget og lever sundt, og jeg mener, at jeg kan klare mange opgaver mere effektivt i dag, end da jeg var yngre, på grund af min erfaring.«

Seneste