Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

Billedserie: Forskere og studerende er sendt hjem, men universitetet summer af nyt liv

Børn på løbehjul og cykler og unge og ældre på gåture udfylder tomheden på Københavns Universitet, mens studerende og ansatte er sendt hjem. Uniavisen besøgte universitetets pladser og parker i en karantænetid.

Der er ingen studerende eller ansatte i sigte på Københavns Universitet i øjeblikket, og kigger man gennem ruderne, ser man kun forladte lokaler.

Det betyder dog ikke, at universitetets områder ligger livløse hen, efter coronavirus har spredt sig i det danske samfund. Uden for  bygningerne, i parker og på pladser, er der opstået en ny slags liv af mennesker, der ikke har noget med universitetet at gøre, men som alligevel bruger en del af både hverdage og weekender på campusområderne. Børn, der cykler eller løber på løbehjul, unge, der skater, forældre, der lufter barnevogne.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

For eksempel på Karen Blixens Plads.

Her udnytter to skoledrenge, Georg i sort og Casper i rødt, det bakkede Teletubby-landskab til at lave tricks på deres løbehjul. De begyndte at komme på pladsen for to uger siden, fordi deres egen skole og fritidsklub er lukket. Og som de siger: »Der er masser af plads her.«

På pladsen foran Mærsk Tårnet har to brødre fundet cyklerne frem, og nu suser de op og ned ad flisebelægningens hældninger, mens de soler sig i opmærksomheden fra den underlige fotograf.

»Pas nu på, I ikke falder,« råber deres far fra en bænk i pladsens periferi, da overmodigheden truer med at tage over.

I Landbohøjskolens Have lader det til, at mange københavnere, både dem med stok og dem med studiebøger, bruger parken med de billedskønne bevoksninger som et refugium, mens corona har lukket det meste af Danmark ned. Familier, venner og ældre par skaber en aktivitet, der er mindst lige så livlig som på gængse hverdage.

Anderledes død er Universitetsparken, hvor skyggerne i græsset næsten er det eneste, der flytter sig i løbet af dagen. En enkelt forbipasserende trasker igennem parken, og nogle veninder snakker lavmælt sammen på en bænk, men ellers er her tomt.

Forklaringen kan man finde både på bænke og mure, hvor et skilt begrænser gæsternes udfoldelse: »Grundet omstændighederne har KU besluttet, at faciliteterne i Universitetsparken ikke må benyttes. Gennemgang er fortsat tilladt.«

Det lyder næsten, som om det er forbudt at opholde sig i parken, men det er det altså ikke, siger campuschef Søren Hassing:

»Det er simpelthen bare for at vi kan hjælpe hinanden med at overholde anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen. Det er slet ikke vores tanke at gå rundt at være efter nogen,« siger han og oplyser, at skiltet blev sat op efter en række episoder, hvor retningslinjerne var blevet overtrådt på universitetets område.

Så hvem ved, måske vil livet også begynde at summe i Universitetsparken inden længe.

Seneste