Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Biologisk Institut laver bæredygtig studiestart

Biologisk Institut har i år planlagt en studiestart i bæredygtighedens tegn. De nye studerende på uddannelserne biokemi, biologi og molekylær biomedicin bliver derfor i år mødt med øget bevidsthed på klima og genbrug.

Vi ved det jo godt alle sammen. Og Københavns Universitet har med Bæredygtighed 2030 allerede lagt den røde løber ud for medarbejdere og studerende, så vi kan omlægge og tillære os nye vaner i det daglige. Men hånden på hjertet: Det er uhyggeligt svært for de fleste af os at få bugt med de gamle rutiner. Det er langt lettere at tilegne sig nye vaner, når alt omkring er nyt.

Og alt er nyt for de nye studerende, der starter på universitetet i uge 35. Biologisk Institut har derfor sammen med tutorerne for de tre bacheloruddannelser forberedt en lidt anderledes studiestart.

Det er vores hensigt, at de nye studerende allerede fra start bliver bevidste om at tænke bæredygtigt – også i deres studietid på universitetet. Vi byder dem derfor blandt andet velkommen med en lille gave, en genbrugelig drikkeflaske, så vi undgår engangsflasker med kildevand, der med næsten 400 nye studerende kan blive til rigtig mange – blot i løbet af uge 35.

Sammen med instituttet har tutorerne i velkomstugen og på hytteturene også tilrettelagt en række tiltag.

Fokus på genbrug og mindre spild

Tutorerne har i år blandt andet fokus på affaldssortering. Fx afholdes studiestarten på Biologi i seks forskellige hytter – og her bliver alt affald sorteret, og der er på den sidste dag programsat tid og kørsel til genbrugspladsen.

De serverer også kun vegetarisk mad på hytteturen, og det samme bestræber Molekylær Biomedicin sig på. Og så vil de gøre alt for at undgå engangsservice.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Biokemi-tutorerne er lige så bevidste om at indføre en ny adfærd på studiet. Anders Refer, der er tutor på Biokemi, fortæller, at de i år fx har ombygget eller omsyet kostumer med mere, så mængden af materialer bliver formindsket. De har fundet en del af deres materialer hos ’genbrugen’ eller hinanden i stedet for bare at købe nyt.

De tre uddannelser gør også en aktiv indsats for at mindske madspild. Og skulle de alligevel have indkøbt for meget mad, afholder de auktion over de overskydende madvarer ved slutningen af rusturen for på den måde at sikre, at maden ikke går til spilde. Pengene fra auktionen går til fremtidige arrangementer for de nye studerende i løbet af det første år.

Der starter cirka 120 nye studerende på Biokemi, 190 på Biologi og 80 på Molekylær Biomedicin.

Seneste