Annonce
Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Byggeskandale vil koste KU 32 mio. kr. årligt i ekstra husleje. Absurd, siger rektor

Byggerod — Bygningsstyrelsen vil have Københavns Universitet til at betale 445 mio. kr. af ekstraregningen for byggeriet, hvilket betyder 32 mio. kr. ekstra i husleje. KU har nu anlagt en voldgiftsag mod Styrelsen.

Sagen om den stærkt forsinkede og fordyret Niels Bohr Bygning risikerer at koste Københavns Universitet en ekstraregning i husleje på 32 millioner kroner årligt, skriver Dagbladet Information.

Det, selvom Bygningsstyrelsen – altså staten – er ansvarlig for byggeriet, og universitetet skal leje sig ind.

Det har fået KU-rektor Henrik Wegener til på Twitter at kalde det »absurd«, hvis KU skal betale for Bygningsstyrelsens fejl.

Bygningsstyrelsen fjernet

Prisen for bygningen er steget med 1,3 mia. kr. til 2,9 mia. kr., og den forventes først at stå klar i sommeren 2019, altså cirka to et halvt år senere end planlagt blandt andet på grund af forsinkelser og fejl ved rørføringen.

Alligevel vil Bygningsstyrelsen som ejer have KU til at betale ca. 445 mio. kr. af fordyrelsen.

Bygningsstyrelsen blev i november 2017 frataget kontrollen med styringen af statens byggeprojekter, efter revisionsfirmaet Ernst & Young i en rapport havde konkluderet at »der ikke i Bygningsstyrelsen er tilvejebragt det nødvendige styringsmæssige grundlag for fremadrettet på betryggende vis at kunne styre større byggeprojekter. Dette gælder både i forhold til Niels Bohr-projektet og i forhold til andre projekter.«

Vejdirektoratet blev i stedet sat til at få Niels Bohr-byggeriet færdiggjort.

Voldgiftsag anlagt

KU anlagde i juni en voldgiftssag mod Bygningsstyrelsen. Kim Haugbølle, seniorforsker i byggestyring på Aalborg Universitet, udtaler til Information, at kernen i voldgiftssagen er, at Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har beregnet, at 445 mio. kr. er gået til »værdiforøgende arbejder«.

Anders Boe Hauggaard, vicedirektør for Campus Service på KU, siger derimod til dagbladet, at universitetet har bedt om ændringer af byggeriet for samlet omkring 35 mio. kr.

»Fronterne er trukket skarpt op om, hvorvidt styrelsens fortolkning af værdiforøgende er rimelig og retlig gældende,« siger Kim Haugbølle til Information.

Løber minister fra løfte?

Transport-, Bygnings-, og Boligminister Ole Birk Olesen sagde den 2. november 2017, da han fjernede Bygningsstyrelsen som bygherre for Niels Bohr Byggeriet, at KU ville slippe for at betale størstedelen af ekstraudgiften.

»Noget af fordyrelsen skyldes, at universitetet har haft nogle ønsker om ændringer i byggeriet, og det skal universitetet selvfølgelig betale for. Men det er jo ikke størstedelen. Den største del af ekstraregningen kommer, fordi man har måttet udskifte en entreprenør og udføre nyt vvs-og elarbejde,« sagde ministeren til Dagbladet Politiken.

Ifølge Information har Ole Birk Olesen nu ingen kommentarer, da uenigheden om kontrakt og husleje nu løses i den interne statslige voldgift.

Annonce

Seneste