Annonce
Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Cirkusdirektøren i tekøkkenet

Mit job — Der er små 10.000 medarbejdere på KU. Én af dem er cirkusdirektør.

»Jeg har nogle gange introduceret mig som cirkusdirektør. Det er ikke helt forkert. Det er virkelig et kludetæppe at få til at hænge sammen.«

Torben Ingerslev Roug tager imod i sit kontor – som retteligt er en 60/40-blanding af et kontor og et tekøkken med udsigt til bagsiden af KU’s bygninger på Thorvaldsensvej og Bülowsvej.

Der er altid studerende på vej ind og ud af døren. På tre år vil alle mine medarbejdere være udskiftet

Torben Ingerslev Roug, leder af Skoletjenesten på KU

Kludetæppet udgøres af hans omskiftelige stab. Han leder de 50 studentermedhjælpere, som hvert år introducerer omkring 20.000 folkeskoleelever til natur- og biovidenskabernes verden – enten i skoletjenestens lokaler på Frederiksberg eller i roadshowet Cirkus Naturligvis, der kører ud til folkeskoler på Sjælland og Øerne.

»Der er altid studerende på vej ind og ud af døren. På tre år vil alle mine medarbejdere være udskiftet.«

Med 20 nye ansættelser om året indeholder hans job betragtelige mængder jobsamtaler, overleveringer og coaching – men ikke kun:

»Hvis det er ren management, så dør jeg. Jeg skal kunne prøve nye formater og temaer af, så vi bliver ved med at være interessante for vores omverden.«

Lige nu er Torben er ved at lægge sidste hånd på 400 forsøgskit, som skal sendes ud til skolerne, så eleverne selv kan eksperimentere med at dyrke bakterier og fx finde ud af, hvor meget gas en god gang surkål producerer.

»Hvis jeg begyndte at kede mig, kom der en fusion«

Der er i øvrigt god grund til, at Torben har kontor i et tekøkken. Her kan lærerne sludre over en kop kaffe, mens deres elever bliver undervist i laboratoriet ved siden af – og det giver ham værdifuld indsigt i den verden, hans undervisning skal passe ind i.

»Lærere har ændret sig. De stiller krav til synlige mål og formål med vores undervisning. På det område er de blevet bedre og mere kritiske.«

Han har selv undervist på en folkeskole i Birkerød, efter han blev færdigudannet som biolog. Da det gamle KVL tilbød en deltidsstilling med at oprette en skoletjeneste, slog han til. Og KU har sørget for arbejdsmæssig underholdning lige siden:

Torben Ingerslev Roug

44 år. Leder af SCIENCE Skoletjeneste og Cirkus Naturligvis på Det Natur- og
Biovidenskabelige Fakultet, KU.

Uddannet marinbiolog fra KU og meritlærer fra KDAS. Har undervist de ældste klasser i en folkeskole i Birkerød i fysik, kemi, biologi, geografi og matematik.

»Hvis jeg nogensinde begyndte at kede mig, så kom der en fusion eller noget andet, der ruskede op i det hele. Og nu har jeg været her i 13 år.«

Sparerunden i 2016 var så kras, at den truede med at lukke en stor del af Torbens butik. Heldigvis lykkedes det ham at skaffe en femårig bevilling til Cirkus Naturligvis.

»Det er et kvalitetsstempel, at det lykkedes at få fondsmidler. Omvendt: Once you go external funding, you never go back.«

Om fire år skal Torben på ny finde penge »ligesom forskerne«.

De sidste tre år har skoletjenesten været på vej ud i andre lokaler på Frederiksberg, fordi de nuværende skulle rives ned for at gøre plads til Plant Science Center II – et projekt, der nu er sat på pause, mens KU og Bygningsstyrelsen strides om byggeregninger. Uanset udfaldet generer udsigten til en flytning ham ikke:

»Jeg er ikke politiker eller aktivist. Hvis jeg skal et andet sted hen og lave mine ting, så gør jeg det. Det er et vilkår ved at være administrativt ansat i en organisation. Det gode er, jeg altid har en relativ ny medarbejderstab, der ikke hænger sig i, hvordan det plejede at være.«

Annonce

Seneste