Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Udland

CNBC, Time Magazine og France24: Pludselig ville alle høre om Yevgeniy Golovchenkos forskning

Ukraine — Yevgeniy Golovchenkos har forsket i russiske trolde og falske nyheder, siden han startede sin ph.d. i 2017. Da Rusland invaderede Ukraine blev der for alvor bud efter hans viden.

Yevgeniy Golovchenko er vant til interesse fra medierne.

Allerede da han begyndte på sin ph.d. om russisk desinformation i starten af 2017, var bevidst manipulation af sandheden på alles læber. Kort forinden havde Oxford Dictionary kåret post-truth til årets ord i 2016. Donald Trump var ved gøre udtrykket Fake News til hvermandseje. Og det amerikanske senat begyndte samtidig deres undersøgelse af Ruslands påvirkning af det amerikanske valgresultat.

»Da jeg begyndte at arbejde med misinformation, var det ved at blive det nye sort,« konstaterer Yevgeniy Golovchenko.

Yevgeniy Golovchenko

Født i 1990 i Ukraine. Opvokset på Krim og i Kyiv, indtil han  som 11-årig med sin mor flyttede til Frederikssund.

Kandidat i sociologi fra Københavns Universitet, inden han i 2017 blev ph.d.-studerende på Statskundskab

Skrev ph.d. på Statskundskab om pro-kreml desinformation på sociale medier

Postdoc ved Institut for Statskundskab, hvor han undersøger diplomati på sociale medier som en del af DIPLOFACE-forskningsprojektet.

Han så, hvordan desinformation som forskningsfelt er begyndt at fylde mere og mere på de videnskabelige konferencer om internationale forhold, ligesom feltet endte med at være hovedfokus på konferencer. Samtidig begyndte medierne af banke på hos den unge forsker.

»Det har været et emne, der har optaget folk, siden jeg startede. Men det har aldrig været så intenst som siden Ruslands invasion,« fortæller Yevgeniy Golovchenko med henvisning til invasionen den 24. februar.

Der gik ikke mange timer på invasionsdagen, før han havde fået de første ti mediehenvendelser, og siden har han travlt med at besvare spørgsmål fra journalister med tilknytning til CNBC, Time Magazine, France24 og mange flere.

Intens måned

Den store fokus fik Yevgeniy Golovchenko efter invasionen til at sætte en stor del af sin øvrige forskning på pause for at stille sin viden til rådighed for offentligheden.

»Det har været mentalt drænende at være på hele tiden,« konstaterer Yevgeniy Golovchenko, der også uden for arbejdet har måttet forholde sig til krigen som dansk-ukrainer.

Da Uniavisen møder ham en måned efter invasionen, er han tydeligt udmattet efter en intens periode. Men det holder ham ikke tilbage, for han forklarer, at han ser arbejdet som sin pligt.

»Jeg kunne bruge tid på at samle soveposer og tøj ind, hvilket er enormt vigtigt, men jeg kan også bruge min tid på at kvalificere debatten om, hvad der sker i det russiske medielandskab, og hvordan der udkæmpes en informationskrig om Ukraine på de sociale medier. Det er de ting, jeg er blevet oplært i de sidste mange år, og så er det mit ansvar at træde til og fortælle om det, når der nu er brug for det.«

Læs hele Yevgeniy Golovchenkos historie om den intense periode siden invasionen i Uniavisens magasin. Her kan du også læse, hvordan han i sin egen ukrainske familie kæmper med desinformation.

Seneste