Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Danske forskere er blandt verdens mest citerede

Forskningsbarometer — Ny rapport fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at dansk forskning hører til i verdenstoppen målt på videnskabelig gennemslagskraft. Det er bare ikke gået op for danskerne.

Dansk forskning kommer langt ud over landets grænser. Faktisk så langt, at Danmark er et af de OECD-lande, der har størst videnskabelig gennemslagskraft.

Det fremgår af Uddannelses- og Forskningsministeriets rapport Forskningsbarometer 2017, der placerer dansk forskning på en international rangliste.

Rapporten viser, at danske forskere er lige så produktive, som de er bredt citerede.

Vi skal være bedre til at formidle dansk forsknings succeshistorier

Søren Pind

Fra 2012 til 2016 var Danmark det OECD-land, der udgav tredjeflest videnskabelige artikler, hvis man justerer for indbyggertal. Samtidig opnåede kun Island og Schweiz flere citationer per artikel, mens Holland hjemtog det samme antal: lige knap 12.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind glæder sig over tallene og lægger vægt på, at danske artikler hyppigt finder vej til de velansete naturvidenskabelige tidsskrifter, Nature og Science.

»Danmarks flotte placering i de to anerkendte tidsskrifter vidner om, at dansk forskning har et meget højt fagligt niveau. Det skal vi være stolte af«, siger Pind i en pressemeddelelse.

Vi undervurderer dansk forskning

Noget tyder dog på, at forskernes succes stryger over hovedet på danskerne.

YouGov har foretaget en undersøgelse for Uddannelses- og Forskningsministeriet, der viser, at danskerne undervurderer forskernes bedrifter. Faktisk tror kun hver tyvende dansker, at den hjemlige forskning løfter sig markant over middel i en international målestok.

Men dansk forskning har ligget blandt topplaceringerne, lige siden forskningsbarometeret så dagens lys i 2009.

»Når forskningen klarer sig bedre end danskerne går rundt og tror, så har vi en vigtig opgave. Vi skal være bedre til at formidle dansk forsknings succeshistorier. Jeg har en ambition om, at forskningen i højere grad skal ud til befolkningen, vi skal bygge bro mellem videnskaben og danskerne«, siger Søren Pind.

Seneste