Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

De kommer foran i boligkøen

BOLIGJAGT - For tredje år i træk er efterspørgslen på studieboliger historisk høj. Vi har undersøgt, hvad der skal til for at komme øverst på ventelisterne.

Studiestart er for de fleste studerende også lig med boligjagt. Og ifølge både Kollegiernes Kontor i København (KKIK) og Centralindstillingsudvalget (CIU), der er de to organisationer, der fordeler kollegieværelser og ungdomsboliger i hovedstaden, er efterspørgslen efter studieboliger steget for tredje år i træk.

»Vi er på et historisk højt niveau. Engang var dem, der måtte bo på en sofa de mest pressede, men nu er det dem, der ikke engang kan finde en sofa,« siger leder i CIU, Rasmus Okholm-Hansen. Hos KKIK melder de ligeledes om meget lange ventelister. 

Førsteårsstuderende får de bedste boliger

CIU fører ventelister over 5.300 ungdomsboliger i hovedstadsområdet, men har ikke ressourcer til at hjælpe alle de studerende, der ansøger om en bolig. CIU administrerer en venteliste, hvor ansøgere opdeles i to grupper:  

Den almindelige venteliste er åben for alle unge under uddannelse i københavnsområdet. Listen er prioriteret efter en række kriterier (pendlerafstand, boligforhold, børn mv.) og anciennitet.

Hvis du er førsteårsstuderende i Storkøbenhavn og har mere end en times transport til studiet, kan du komme på studiestartslisten. Det samme gælder, hvis du er boligløs. Ansøgere på studiestartslisten kan ikke selv vælge, hvor de søger, men kommer forrest på ventelisterne til de mest attraktive boliger.

Udsatte kommer foran

Den anden gruppe er ansøgere, der har særlige akutte behov og derfor ekstraordinært flyttes frem på listerne. Det drejer sig om en lille gruppe af studerende, der fx lider af fysisk eller psykisk sygdom eller er voldsramte. Men det betyder også, at udsatte studerende kommer foran dem, der ‘bare’ er hjemløse.

»Hvis man bor på gaden, så er man ikke ’særligt udsat’ ud fra vores kriterier – selv om man selvfølgelig er meget presset. Ifølge Borgerrepræsentationens regler skal vi først og fremmest hjælpe førsteårsstuderende med langt til deres studie og særligt udsatte som fx har en psykisk lidelse. Vi har været i kontakt med studerende, der har sovet på Hovedbanegården, men det er desværre ikke nok til at komme forrest i køen.« – Rasmus Okholm-Hansen, CIU

Børn giver points

KKIK administrerer 6.460 kollegier og ungdomsboliger i Storkøbenhavn. Hos KKIK findes der kun en studiestartsliste, som er for førsteårsstuderende i Storkøbenhavn, der har mere end en times transport til studiet. Dem, der ikke er førsteårsstuderende, kommer nederst på ventelisten.

Hos KKIK bliver man tildelt point ud fra sin situation. Der er flest point til studerende, der er akut boligløse eller som gået fra kæresten (8 point). Hvis du er gravid eller har børn, giver det fire point per barn. Ansøgere, der bor i en KKIK-bolig i forvejen får ligeledes fire point.

Men i realiteten går langt de fleste boliger til de førsteårsstuderende, der bor uden for København:

»Det er meget få af dem på studiestartslisten, der reelt får en bolig. Vi har simpelthen ikke nok boliger til alle dem, der mangler. Og det er lidt unfair, at tilflyttere på studiestartslisten rykker foran alle de ansøgere, der bor området og måske har stået flere måneder på listen,« siger Gitte Peitersen.

Point for anciennitet

Hos KKIK skal man melde sig aktiv som boligsøgende hver måned. Som aktiv ansøger optjener man anciennitet – et point for hver måned, man er melder sig aktivt boligsøgende.
Og ligesom hos CIU kan det spille ind for pointgivningen, hvis den studerende er særligt udsat og ramt af fx sygdom, vold eller andre særlige forhold. Særlige forhold giver mellem et og fire point afhængig af vurdering.

Men kan dog ikke være sikker på at få en bolig, selv om der er særlige forhold, der spiller ind, siger Gitte Peitersen fra KKIK.

»Forrige år fik halvdelen af dem på studiestartslisten en bolig. Sidste år gjaldt det en tredjedel. Og det ser endnu værre ud i år. Så vi bliver nødt til at sige til de studerende, at de må forsøge nogle af de andre muligheder som fx Den Blå Avis eller boligsites. Det er meget frustrerende.«

uni-avis@adm.ku.dk

# Skriv kommentar
Del

Deltag i debatten

Seneste