Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

De videregående uddannelser åbner nu for alle – men mange studerende har allerede læseferie

En ny politisk aftale fremrykker genåbningen af universiteterne, så alle studerende må møde fysisk til undervisning fra den 21. maj. For de fleste er læseferien dog allerede begyndt.

Så kom det, studerende og forskere har efterspurgt i adskillige uger: en fuld genåbning af de videregående uddannelser.

En ny politisk aftale accelererer således genåbningsplanen, så alle studerende kan vende tilbage til undervisningen fra fredag den 21. maj.

Spørgsmålet er bare, om det kommer til at have nogen effekt.

LÆS OGSÅ: Førsteårsstuderende i historie får ikke fysisk undervisning før sommerferien. Studieleder vil ikke genåbne.

Mange studerende har allerede haft sidste undervisningsgang i forårets semester og er taget på læseferie for at begrave sig i pensum.

Studerende drømmer om sociale arrangementer

Ifølge Rie Snekkerup, vicedirektør for Uddannelse & Studerende på Københavns Universitet, er det kun studerende på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, der har mere end et par undervisningsgange tilbage.

Forperson i Studenterrådet Kevin Olesen siger, at han heller ikke forventer, at den yderligere genåbning får nogen effekt på de studerendes mulighed for at deltage i undervisning eller dukke op på læsesalen. Det er svært at forestille sig, at bare halvdelen af de studerende vil opholde sig på campus på samme tid under en læseferie, siger han.

Men han siger, han er glad for det signal, politikerne sender med den fulde genåbning:

»Jeg synes, det er fint. Nu håber jeg, at universitetet åbner for faglige og sociale arrangementer og giver foreninger lov til at holde arrangementer over sommeren.«

»Jeg tænker, at man på grund af corona ikke har mulighed for at tage ud at rejse i samme grad, så der vil være flere studerende i København. Derfor håber jeg, at man åbner for campus så meget som muligt i sommerferien – inden for de gældende retningslinjer,« siger Kevin Olesen.

Kun få eksamener kan blive omlagt

Det fremgår ikke af den politiske aftale, i hvilket omfang den nye genåbning giver mulighed for at holde arrangementer og ikke mindst eksamener på campus. Københavns Universitet er i skrivende stund ved at opklare netop det i dialog med Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Ifølge vicedirektør Rie Snekkerup er det dog begrænset, hvor mange eksamener der kan blive omlagt til fysiske prøver. Det skyldes, at studerende ifølge en lokal genåbningsaftale på Københavns Universitet skal have besked mindst en måned i forvejen, hvis deres eksamener lægges om.

Til gengæld kan ansatte på universitetet glæde eller ærgre sig over, at de snart kan vende tilbage til kontoret.

Den nye genåbningsaftale tillader 20 procent fysisk fremmøde på arbejdspladser fra den 21. maj, og så snart alle borgere over 50 år har fået første vaccinestik (efter planen i midten af juni), hæves tallet til 50 procent. Den 1. august kan alle medarbejdere vende tilbage.

Seneste