Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Arbejdsmarkedet stiller store krav til nyuddannede, men det er på tide, at kravene også ryger den anden vej, siger Charlie Stjerneklar, direktør i brancheforeningen Kreativitet & Kommunikation.
Jeg ved, at kampen om jer studerendes gunst er benhård. Det er der en grund til. For I er en del af en eftertragtet generation på arbejdsmarkedet, og derfor skal I også stille krav til jeres første job efter endt studie.
Lige nu har jeres generation alle kort på hånden. I skal være bannerførere på nogle markante samfundsændringer, hvor I virkeligelig kommer til at rykke på nogle store dagsordener. Derfor skal I også gøre jer nogle vigtige overvejelser omkring, hvad jeres kommende arbejdsplads skal kunne give jer.
Det er i den forbindelse ikke helt dumt at trække på en analogi om lærepladser, selv om en læreplads typisk er noget man forbinder med erhvervsuddannelser. For hvis vi ser på elementerne af, hvad en læreplads kan, så er det et sted, hvor du kommer ud og prøver kræfter med en bred pallette af opgaver: Du får afprøvet dine evner, nicher og interesser, du får ansvar, du skal omsætte teori til praksis, og du får masser fagligt input og ny viden retur.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Det er også et sted, hvor gode takter belønnes med mere komplekse opgaver og mere ansvar. Derfor kan det være et godt pejlemærke at sætte lighedstegn mellem arbejdsplads og læreplads, når I skal ud og vælge græsgange efter studiet.
LÆS OGSÅ: 10 ting jeg gerne ville have vidst, inden jeg stoppede på uni
Men det stiller selvfølgelig også krav til arbejdsgiverne, hvis man både skal være en god arbejdsplads og læreplads for unge talenter.
Med en bachelor i økonomi i bagagen, og efter nogle år hos Danske Bank, fik jeg tidligt i min karriere job hos et kommunikationsbureau. Et job, der fra første dag tilbød en bred diversitet i feltet af opgaver, hvor jeg fik et indgående kendskab til mange forskellige brancher. Allerede i min første uge rådgav jeg direktionen i en større, dansk virksomhed.
Det blev min læreplads, som fordrede et fællesskab, hvor der var plads til netop at lære, møde og prøve nyt. De nøglekompetencer, jeg fik opbygget som konsulent, er efterspurgt i hele erhvervslivet, og dem har jeg kunnet bringe i spil gennem hele min karriere.
I dag er jeg direktør for brancheforeningen Kreativitet & Kommunikation, hvor jeg repræsenterer Danmarks mest toneangivende virksomheder, som arbejder i krydsfeltet mellem rådgivning, kreativitet og kommunikation. En branche, som netop har en lang tradition for at investere massivt i at dygtiggøre og udvikle unge talenter, og som er båret af en kultur, hvor higen efter ny viden hyldes.
Min appel til dig er derfor at finde en arbejdsgiver, der giver dig plads til at bruge arbejdspladsen som en læreplads.
Charlie Stjerneklar, Direktør i brancheforeningen Kreativitet & Kommunikation
For i en verden, der ændrer sig hurtigere end nogensinde, er den tørst efter ny viden, som I bringer med jer som nyudklækkede bachelorer og kandidater, en afgørende konkurrencefordel – både for medarbejderne og virksomhederne.
Min appel til dig er derfor at finde en arbejdsgiver, der giver dig plads til at bruge arbejdspladsen som en læreplads. Hvor du belønnes for din higen efter ny viden, hvor du får lov at prøve kræfter med mange forskellige opgaver, hvor der investeres i dine talenter, hvor du kan udfolde og udfordre din teori, og hvor du får lov at rykke ved noget. Jeg håber, du vil overveje et kommunikationsbureau – her får du en læreplads, som vil åbne mange døre i løbet af din karriere – og her kan du virkelig være med til at rykke noget på både små og store dagsordener!