Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

10 ting jeg gerne ville have vidst, inden jeg stoppede på uni

Kommentar — Overgangen fra studieliv til voksenliv er ikke sådan at spøge med. En tidligere studerende fortæller, hvad hun ville ønske, at hun havde vidst – og husket – da hun stod på tærsklen til voksenlivet.

1. Velkommen i a-kassen

Okay, lad os starte kedeligt, men vigtigt. Lige så snart du er færdig med at læse den her artikel, bør du melde dig ind i en a-kasse. Den dag du bliver færdig, kan du nemlig kun få dagpenge, hvis du er medlem og har været det i over et år. 12 måneder. Ikke 11, 12. Og der er ikke noget at gøre, hvis du melder dig for sent ind. (Lene fra Akademikernes A-kasse er i hvert fald hverken til at hugge eller stikke i).

Hvis du har været medlem i mindre end et år, men ellers opfylder alle krav, er der en måneds karantæne, før du kan modtage dagpenge.

2. Sig farvel til kollegiet

Bor du i en studiebolig? På kollegium? Ikke mere, nej. Hvis din boligsituation er betinget af, at du er studerende, skal du ud, når specialet er afleveret.

Det er smart at komme i gang med at lede efter noget nyt i god tid. Udnyt, at der i vintermånederne er mindre pres på boligmarkedet end ellers. Når man bliver boligløs nogenlunde samtidig med sommerens årlige jyde-indtog, man måske selv var en del af fem-seks år tidligere, kan man godt føle sig som en ludobrik slået tilbage til start. Udnyt, at du har lært boligmarkedet lidt at kende, og at de fleste udlejere hellere vil have en 27-årig færdiguddannet cand.et-eller-andet boende end en 19-årig tilkaldebartender.

3. Spar op til tiden efter eksamen

Senest 14 dage efter din sidste eksamen, skal du haste ind på a-kassens og jobcentrets hjemmeside og melde dig som nyuddannet, hvis du skal kunne få dagpenge. Den frist er lidt vigtig, for overskrider du 14 dags-fristen, går der minimum et år, før du har optjent dagpengeret igen.

Din SU er forudbetalt, men din løn og dine dagpenge bliver bagudbetalt. Med andre ord: Din første måned efter uddannelsessystemet bliver nok uden indtjening uanset hvad. Du kan enten spare op, så du har noget, der ligner en god månedsløn, liggende under madrassen, eller tage et SU-slutlån til at dække månedens regninger.

4. Studierabatterne slutter

Uanset om du skal på dagpenge eller får voksenløn, kan du vinke farvel til studierabatter. Det havde betydning både for mine togbilletter, Spotify-abonnement, avisabonnement, prisen på min filterkaffe og indboforsikringen. De fleste steder er det småjusteringer, men kontobalancen bliver helt sikkert påvirket af, at fagforening og a-kasse ikke længere er gratis.

Som nyuddannet på dagpenge får du ikke den ordinære dagpengesats, men en lavere dimittendsats. Det er mere end SU, men med tabet af rabatter og gratis ordninger, er du faktisk stillet nogenlunde som før. Så måske ingen Noma-tur til dig endnu.

5. Din tid er ikke længere din egen

Som studerende kan du selv planlægge de fleste af dine dage. Den går ikke i dit første job. En af de største forandringer i hverdagen, kommer til at være den mængde struktur, du får foræret af din chef. På den ene side betyder det, at du for første gang i årevis ikke skal have konstant dårlig samvittighed over alt det, du burde lave lige nu – men på den anden side er du nu optaget hver dag i omkring otte timer.

Hvis du er vant til at kunne sove længe, have kaffeaftaler midt på dagen eller snuppe en tidlig fredagsøl, bliver det svært at være lænket til hæve-sænke-skrivebordet 37 timer hver uge. For de fleste af os kræver det noget alvorlig planlægning at få arbejdet til at gå op med sociale aftaler, musik … liv.

6. Din karakter er vigtigere end dine karakterer

Med få undtagelser er din forventelige chef ligeglad med dit gennemsnit fra uni. Det er selvfølgelig ikke totalt irrelevant, om der står 02 eller 12 på dit eksamensbevis, men undersøgelser viser, at det er din person og din erhvervserfaring, der sikrer dig et job – ikke at du lagde videnskabsteori ned på andet semester, selv om det var ret flot.

Sidebemærkning: Du bliver ikke tilbudt dit ønskejob. I hvert fald ikke til at starte med. Men selv om det er fristende at gå og vente på den fede stilling, er det bedre bare at få et job. Næsten hvilket som helst job. Bare fordi du starter med at lave social medie-profil for Ballerup Kommunes lønkontor, betyder det ikke, at du bliver mindre ambitiøs, vigtig eller fantastisk af den grund. Storheden skal nok komme. Nogle gange gælder det bare om at komme i sving.

7. Det er overraskende hårdt ikke at skulle noget

Når du træder ud på den anden side af universitetets mure, mister du tre vigtige ting: Universitetets struktur, din identitet som studerende, og de daglige muligheder for at bevise dit værd.

Derfor er omstillingen til livet som arbejdssøgende også hamrende svær, og det kan være et hårdt slag for selvtilliden. Du kommer nok til at få mange nej’er, før du lander et job. Mit bedste råd er at begynde at lede efter voksenjobbet, mens du stadig studerer. Det viser din fremtidige chef, at du har gåpåmod og initiativ, og at omstillingsparatheden stråler fra dig som snot fra et børnehaveklassebarn.

Hvis du alligevel når at møde dagpengesystemet, hvilket er realistisk, er jobsøgningsråd nummer to at benytte dig ødselt af de erhvervspraktik-ordninger, der findes. Her kan du – kvit og frit for dem, du pukler for – komme fire uger ud på en hvilken som helst arbejdsplads og vise dem, hvor fantastisk en kollega, du er.

8. Der er fordele ved at ansætte en nyuddannet

Da jeg til at begynde med at kiggede på Jobnet, forekom det mig, at arbejdsgivere kun ledte efter enten seniorkonsulenter eller ulønnede praktikanter. Som mange nyuddannede fik jeg følelsen af at falde ned mellem to stole, fordi jeg i sagens natur ikke dimitterede med ‘3-5 års erhvervserfaring’.

Men der er gode grunde til at ansætte en nyuddannet, og det kan du sagtens vise din nye chef!

Her er nogle: Du er for det første formbar, lige præcis som virksomheden gerne vil have det. Du har, hvis du ellers var flittig, den allernyeste viden inden for dit felt, og endelig er du er mere motiveret end de fleste andre kandidater. Den kombination er altså ikke dårlig set med arbejdsgiverbriller. Du jo ligefrem lyser af potentiale!

9. Hold fast i vennerne

En af gutterne fra det gamle uni-slæng forsvinder op ad karrierestigen, en anden flytter til Berlin og en tredje til Holstebro. Som arbejds- og familielivet tager fart, og du ikke længere render ind i kammeraterne til forelæsning, kræver det arbejde at holde venskaberne ved lige.

Du kan prøve at prioritere at se så mange som muligt hele tiden, men de fleste vælger den vigtigste håndfuld at tage med sig videre i livet. Og hvis I ikke har et festudvalg endnu, så sørg for at få nedsat et! Om ikke andet kan I alle sammen ses over 78 glas snaps, engang når alle restriktioner er ophævet.

10. Det er OK at være ved at skide i bukserne

Selv når du har orden i alle blanketter og papirer, efterlader afskeden med uni dig stadig et af de sværeste steder, du nogensinde kommer til at være. Du har været i uddannelsessystemet i 20 år, hvor dit vigtigste job har været at suge viden til dig, og hvor du altid har været på vej et sted hen.

Til alle tider har der været en ‘voksen’ til stede, du i en eller anden grad kunne støtte dig til. Men nu er du den voksne, og du aner ikke, hvad der venter forude.

Der er ikke rigtig noget godt råd, der kan afhjælpe den eksistentielle krise, der følger af at skulle finde ud af, hvem man er, når man ikke går i skole.

Men du er som minimum ikke alene. Og det bliver altså nemmere.

Det lover jeg.

Seneste