Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Én fredag, 12 fredagsbarer (næsten)

BARCRAWL - Uniavisens udsendte drager på umulig mission: at nå alle Københavns Universitets fredagsbarer på en enkelt aften

Hvad er det, der får folk til at bestige bjerge, tage ayahuasca eller spise urin-fermenteret hajkød? Videnshunger, eventyrlyst, kedsomhed? Ingen ved det. Men det er stensikkert den samme drivkraft, der gør sig gældende, når Uniavisens udsendte bevæger sig på Fredagsbars-mission: 12 fredagsbarer, én aften. Et ølmaraton; en bestigelse af nattelivets Mount Everest.

At opleve hele 12 fredagsbarer på så kort tid kræver nøje planlægning. En præcis cirkelrejse fra Nørrebro til KUA, så Frederiksberg, Indre By og til sidst tilbage nordpå skal nås, mens det endnu er fredag(-ish).

Planen.

19:00 Café Helga

Det starter godt. Kl. 18 sharp ankommer vi på mBar, Nørrebro, og finder ud af, at de ikke holder fredagsbar i aften. Rejsen forsætter mod KUA. Café Helga er svær at finde, og det tager os en hel time. Vi mødes med IF YOU LIKE PINA COLADAS-fællessang, mesterligt udført af både bartendere og gæster: et godt tegn. Selvlysende punch serveres i baren, der er dekoreret i et fransk revolutions-tema – af en bartender, der er så begejstret for den punch, han selv har fremtryllet, at han næsten glemmer at tage penge for den. Der er også en tagterrasse. Vi bevæger os videre, da solen går ned.

Billigste øl: 10 kr.
Vurdering: 4.5 ud af 5 stjerner

God stemning bland de historie-arkæologi-græsk-latin-etnologi-studerende på SAXO-instituttets Cafe Helga.

20:00 Roland Bar

Next up: Olympen, Institut for Medier, Erkendelse og Formidlings bar. Vi mødes af nogle mediestuderende, der fortæller os, at fredagsbaren i denne uge er blevet til en lørdagsbar, og derfor slet ikke findes. Skuffelse.

Det samme sker på BARstionen.

Vores militærpræcise plan bliver erstattet med en løs model og pludseligt, langt før vi havde planlagt, befinder vi os på Roland Bar – endnu en KUA bar. Baren, der er opkaldt efter kritiker-filosoffen Roland Barthes, er fyldt med glitterdækkede teaterstudenter, hipster-kunsthistorikere og en fyr, der hedder Kristoffer, der læser Nexø midt i lokalet.

Billigste øl: 10 kr.
Vurdering: 4 ud 5

Roland Bar.

21:00 Kaféen

Kaféen er den sidste af KUA’s fredagsbarer. Stedet repræsenterer sprogstudierne med en lille bar og en milliard flag, men der er ikke ligefrem en milliard gæster. Nærmere 12. En enlig diskokugle prøver at piske en stemning op, men vi – der er stemte af den gode atmosfære fra Helga og Roland – finder energien for flad her. Så vi må videre.

Billigste øl: 15 kr. (400ml)
Vurdering: 2 ud af 5

22:30 A-vej

Vores KUA-eventyr slutter og rejsen forsætter til Frederiksberg med et hurtigt shawarma-stop på vejen.

Acaciavej eller A-vej agerer fredagsbar for flere naturvidenskabelige institutter på Frederiksberg. Den føles langt mere som en ‘almindelig’ bar, end KUA’s fredagsbarer. Med en lukket gård, flere etager og masser af plads indenfor, en varieret og sjov crowd og halvliters øl for 15 kr.: A-vej hitter. Mellem kl. 18 og 19 er der Happy Hour med øl til halv pris, får vi at vide. Man har ikke råd til at lade være.

Billigste øl: 15 kr. (500ml)
Vurdering: 4.5 ud af 5 stjerner

A-vej, den højt elskede fredagsbar på Frederiksberg Campus.

00:00 Geobar

Vi har nu arbejdet os i gennem godt fire barer, og vi er taknemlige for, at der var flere, der var lukket på vejen. Vi begynder at blive trætte og medmindre flere har lukket, er der hele fem barer at nå endnu. Nu ved vi, hvordan Tenzing og Hillary havde det, da de synes, det var svært at bestige Everest i 1953.

Teo-bar er vores første fredagsbar i Indre By. Men vi kan ikke finde den, da vi stavrer ind i gården på Købmagergade tæt ved Studenterhuset. Her er ingen spor af ølflasker, intet mådeholdent hærg og ingen pumpende musik til at vise os vejen. Vi er lost. Ekspeditionen holder rådslagning og tager en beslutning.

Videre til Geobar! Udenfor står der en flok højlydte studerende. Vi følger et spor af tomme flasker op ad en trappe, forbi Geocenterets pendul og ind i en fugtig og pænt klistret GeoBar. Her hersker et ‘én til dig, én til mig’-syn på tingene og derfor kan den berusede geografistuderende ikke huske, hvad jeg bestiller eller hvad det koster. Vi ender med fem jaeger bombs, to lunkne øl og et løfte om ikke at fortælle nogen, hvad det kostede.

Før de nåede Geobar, bukkede ekspeditionens fotograf under for fredagsbar-fatigue – og blev erstattet af en fuld stodder med en mobiltelefon. Vi beklager billedkvaliteten.

I sammenligning med de stilrene barer på KUA fremstår GeoBar som et løsere og vildere sted: her er der plads til at danse løs. Praktiske sko, T-shirts i oversize og et energisk opgør mod konventionelle danseformer dominerer på dansegulvet. Dj-setuppet (laptop + YouTube) tillader, at alle kan byde ind med et nummer. Selv om Vanessa Carlton’s 1000 Miles allerede blev spillet ti minutter forinden, får jeg hyldestråb og kram, da jeg sætter det på igen.

De bløde sofaer og stole rundt omkring er fyldt med ofrene for de mere eller mindre tilfældige sager, der serveres i baren, og folk, der har danset sig grydeklare. I frygt for at ende i samme dvaletilstand og med en kort snak om mere shawarma, rykker vi videre. I diskokuglens skær og til tonerne af Enrique Iglesias’ Hero, vinker vi farvel til et tyrannosaurus skelet (i træ) og går kolde lige så snart, vi forlader baren.

Billigste øl: Ingen ved, hvad noget koster
Vurdering: 4 ud af 5 stjerner

Vejs ende

Vi nåede aldrig toppen af fredagsbars-Everest.

Selv om vi kun nåede forbi ni ud af 12 barer, og kun endte med at opleve fem, var vores noble opdagelsesrejse ikke uden værdi. Som Tenzing, der i første forsøg på at bestige Everest fejlede, har vi lært en masse. Vi vendte hjem med visdom, der her videregives i form af fakta og fif.

Fakta:
– Alle studerende er velkomne på alle fredagsbarer, sådan, i teorien. Nogle af dem kræver, at man har studiekort og andre (som alle dem på KUA) er vildt svære at finde. I praksis plejer folk derfor at tage til deres egne fredagsbarer.
– Fredagsbarer er ikke nødvendigvis åbne om fredagen, og sprogpolitiet gør intet ved det. Nu og da er en fredagsbar en lørdagsbar i virkeligheden, og flere steder er baren kun åben én eller to gange om måneden.
– De er billige. Meget billige endda.

Bartender på Acacievej.

Fif:
– Hvis I vil opleve flere fredagsbarer på én aften, råder vi jer til at holde jer til et enkelt campusområde. Specielt på KUA er det let at lave et fredagsbars-crawl.
– Hvis du vover dig væk fra dit eget campus, så sørg for at have en insider, der kan fortælle dig, hvor deres fredagsbar er og om den har åbent.
– Café Helga og A-vej var vores yndlingssteder, men smag er subjektiv, har vi hørt. Der er kun én måde at finde din egen favorit på, og det er at bestige Everest.

Om forfatteren og ekspeditionslederen: Jack Robinson studerer Climate Change på KU. Han slap ud af England, lige før de trak vindebroen op. Ud over at redde verden ét træ ad gangen, kan han godt lide sport og Vesterbros cafeer. Denne artikel er en forkortet dansk versionering af Jacks tekst – læs den fulde engelske version her.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste