Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Enzensberger får Sonningprisen 2010

Den tyske forfatter og samfundsanalytiker Hans Magnus Enzensberger får næste år overrakt Danmarks største kulturpris på Københavns Universitet

Det er en sand Herr Europa som modtager næste års Sonningpris på en million kroner. Den 33. prismodtager bliver den tyske forfatter Hans Magnus Enzensberger, som er blevet indstillet for sit europæiske engagement i litteratur, journalist, essayistik og poesi.

Den 79-årige Enzensberger debuterede med sin første digtsamling, Verteidigung der Wölfe i 1957 og har siden diagnosticeret Europa, særligt fra et økonomisk og klassebevidst perspektiv og med en sitrende sarkastisk undertone.

Sonningkomiteen, med Københavns Universitets rektor Ralf Hemmingsen i spidsen, beskriver Enzensberger som »en digter og en intellektuel, der med humor, ironi og skjult varme vover at sige nej og dermed ja på sin egen måde, på som det forekommer – rette måde.«

Enzensberger og egensidigheden

Enzensberger udgav sidste år bogen Hammerstein eller Egensindigheden, hvor han med den vægelsindede, dissidentvenlige general von Hammerstein som hovedperson beskrev nazismen som en selvskabt naturkatastrofe.

I værket Åh, Europa fra 1987 dissekerer forfatteren syv europæiske lande, hvis fælles særpræg ifølge Enzensberger består i deres egensindighed. Europa kan derfor ikke uden videre samles i en enhedsstat uden at tage sjælelig skade.

Men selv om han er mest læst som essayist, begyndte Enzensberger som digter, og særligt Titanics Undergang fra 1978 er en smuk og bidende skarpsindig allegori over klassesamfundet fordelt på skibets tre synkende dæk.

ser@adm.ku.dk

Seneste