Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Er du til big data? Så kan du snart uddanne dig i social datavidenskab

Ny kandidat — Vores adfærd på nettet og telefoner kan sige noget om vores sociale relationer, og det handler en ny uddannelse på Københavns Universitet om.

Fra september 2020 kan KU-studerende specialisere sig i sociale analyser med udgangspunkt i big data, når en helt ny kandidatuddannelse slår fløjdørene op på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.

Uddannelsen hedder Social Datavidenskab og kombinerer samfundsvidenskabelige kernefagligheder med metodekendskab inden for analyse af big data. En betegnelse som dækker over den enorme mængde dataspor, som vi efterlader os, når vi begår os på nettet, fx i jobopslag, Facebook- og Twitteropslag og lokalitetsinformationer lagret i mobil-apps.

Undersøgelser baseret på data, som vi ikke før har haft adgang til, kan give os indblik i sociale relationer, siger Andreas de Neergaard, som er prodekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.

»Hvis man gerne vil vide noget om, hvor meget skolebørn bevæger sig, kan man gå ind på en af de utallige apps, de har på deres telefoner, og købe adgang til deres lokaliteter. Sådan kan man kortlægge hvordan alle danskere bevæger sig,« siger han.

Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan undersøge

Andreas de Neergaard, prodekan for uddannelse på SAMF

På samme måde vil undersøgelserne af big data også kunne sige noget om, hvordan politiske diskussioner udvikler og udfolder sig i aviserne og på nettet, fordi vi nu har større adgang til almindelige borgeres meninger.

Data-analyse kan også bruges til tidlig varsling for bipolare eller depressive personer, fordi mobiltelefoner via stemmegenkendelse og aktivitetsmønstre kan programmeres til – hurtigere end det menneskelige sind – at opfange adfærd, der varsler en depression.

»Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan undersøge,« siger Andreas de Neergaard.

Overvej et homoværelse

Kurser i social videnskab er dog ikke helt fremmede på KU. I august 2018 afholdtes sommerkurset ’Introduction to Social Data Science’, hvor 120 studerende på blot tre uger blev introduceret til fænomenet.

En af kursisterne var økonomistuderende Pernille Birch, som forklarer, at social datavidenskab introducerer en ny måde at indhente information på, som er relevant, hvis man gerne vil arbejde med dataindsamling. Hun siger, at man med social datavidenskab fx kan sammenligne priser på internettet.

»I vores eksamensprojekt undersøgte vi prisforskellen mellem Airbnb og misterb&b (værelseudlejningsside rettet mod homoseksuelle mænd, red.) ved at lave en kode, der hentede specifikke informationer om hver enkelt lejlighed eller værelse,« siger Pernille Birch.

Tilladelse til engelsk i undervisningen

Til trods for regeringens nylige nedskæring af engelsksprogede uddannelser i et forsøg på at spare SU til udlændinge, kommer kandidatuddannelsen i social datavidenskab til at foregå på engelsk.

»Undervisningen er engelsksproget, fordi koncernsproget hos en stor del af aftagerne er engelsk. Derudover vil vi gerne kunne trække på udenlandske eksperter i undervisningen,« siger prodekan Andreas de Neergaard.

Datalogisk Institut og Det Juridiske Fakultet har bidraget til udviklingen af den nye uddannelse, som primært henvender sig til studerende med en samfundsvidenskabelig bachelor i statskundskab, psykologi, antropologi, sociologi eller økonomi – idet andre tilsvarende bacheloruddannelser dog også bliver adgangsgivende.

Læs mere om Social datavidenskab på KU’s hjemmeside.

Seneste