Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Finsk frelst

SMÅFAG - Mens Københavns Universitet smider lukket-skilte i vinduerne på en stribe mindre fag, er finskfaget blevet reddet til glæde for dets entusiastiske støtter.

På Facebook lyder slutningen af citatet: »Toivoen, että asia järjestyy parhain päin.«

Hvis finskfaget var blevet minimeret som planlagt, er det ikke sikkert, at nogen ville have kunnet oversætte det for dig. Ordene er den finske præsidents, og hun ytrer håb om, at sagen må løse sig på bedste måde for Finsk på Københavns Universitet.

Finsk skulle have været tilvalg

Så sagen om Finsks skæbne fik rundet den finske præsidents bord, før de finsksindede på Københavns Universitet kunne ånde befriede op. Af Det Humanistiske Fakultets nyeste planer for Humanioras mange småfag fremgår, at Finsk får lov at fortsætte.

»Det er superfedt. Det er jeg vildt glad for. Jeg troede, at løbet var kørt,« siger Anna Björklund, finskstuderende og formand for fagrådet på Finsk.

I sommer lød det fra Humaniora-ledelsen, at finskfaget skulle sammenlægges med Lingvistik. Og da det efterfølgende stod klart, at denne faglige combo ikke ville kunne fungere, meddelte dekan Kirsten Refsing, at Finsk i stedet ville blive degraderet til tilvalgsfag.

En de facto-lukning truede

Og det ville reelt have været en lukning af faget, mener Anna Björklund. Hvis en studerende, som ville lære finsk rigtigt, skulle søge ind på et finsk universitet, ville tilvalget ikke være nok til at opfylde adgangskravene.

»Man kan slet ikke få et job, bare ved at have finsk på tilvalg. Faget ville intet være værd bare som tilvalg alene,« siger Anna Björklund.

De 35 fuldtidsfinskstuderende mobiliserede for at redde deres fag.

De fyrede mails af til dekanatet og breve til regeringsmedlemmer, ligesom de sendte pressemeddelelser, som skabte velvillig omtale i flere skandinaviske medier. Og selv om den finske præsident Tarja Halonen ikke så sig i stand til at banke KU’s humanistiske dekan på plads til gavn for det finske sprog, sendte hun, som det fremgår ovenfor, sine fromme ønsker til de studerende.

Prodekan: Faget bliver ikke nedlagt

Måske virkede det. Anna Björklund tør ikke selv tage æren for redningen af Finsk, men i midten af januar kunne hun og Finsks øvrige forkæmpere på Facebook meddele:

»Faget finsk samt dets uddannelser og studieordninger vil IKKE blive nedlagt.« Det fremgik af et brev fra prodekan på Humaniora Hanne Løngren.

Og i de nye strategiplaner for ‘Humanioras uddannelseslandskab’ bliver det altså slået fast.

chz@adm.ku.dk

Seneste