Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Fire af verdens fem bedste universiteter ledes af kvinder

Ranglister — Til juli vil der for første gang være flere kvinder end mænd i spidsen for verdens højst rangerede universiteter.

Fire ud af verdens fem bedste universiteter har en kvinde i front om få måneder.

Det skriver Times Higher Education, THE, og historien baserer sig på tal fra deres internationale rangliste, World University Rankings, for 2023. Nyheden falder sammen med kvindernes internationale kampdag den 8. marts.

LÆS OGSÅ: KU ryger ud af top 100 på liste over verdens bedste universiteter

Både Oxford, Harvard, Cambridge og Massachusetts Institute of Technology (MIT) vil have kvindelige ledere, når Claudine Gay overtager ledelsen på Harvard University, og når Deborah Prentice stiller sig i spidsen for University of Cambridge. De begynder begge den 1. juli. Stanford University er dermed det eneste universitet i top fem på World University Rankings, der ikke ledes af en kvinde.

Der er stadig et stykke vej

Næsten en fjerdedel, 48, af verdens 200 bedst rangerede universiteter har kvindelige rektorer eller præsidenter i 2023, mod 43 sidste år.

»Det er fantastisk, at fire af verdens fem bedste universiteter om kort tid vil være ledet af kvinder. De vil inspirere både deres medarbejdere, studerende og andre universiteter globalt,« siger THE-redaktør Rosa Ellis og tilføjer, at universiteterne fortsat skal arbejde målrettet med ligestillingen for at fremme kvinder på alle niveauer i akademia og universitetsledelse.

World University Ranking benytter en metode, der traditionelt giver en højere score til anglo-amerikanske institutioner end andre ranglister, så det bliver interessant at se, hvordan kvinderne klarer sig på ikke-anglo-amerikanske universiteter.

Blandt de 200 bedste universiteter er fem tyske med en kvindelig leder, og det er hele tre mere end sidste år ifølge THE. Det omfatter universitetet i Tübingen, universitetet i Freiburg og det tekniske universitet i Berlin.

Danmark pynter ikke i statistikken

Ingen af ​​de tre højst placerede danske universiteter på ranglisten – Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet – ledes af kvinder.

Af de fire tilbageværende universiteter i Danmark har kun Roskilde Universitet (RUC) en kvindelig leder i form af rektor Hanne Leth Andersen.

Seneste