Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Fremtidens universitetsbyggeri

BAGSIDEN - En læser har sendt os dette billede af Det Naturvidenskabelige Fakultets geografiske centrum

En stor arkitektonisk fornyelse af de natur- og sundhedsvidenskabelige discipliner er i gang. Det er for eksempel ikke mere end en måneds tid siden, at Københavns Universitet fandt den arkitekt, som skal tegne for en milliard kroner nye forskningsanlæg med laboratorier i til Det Naturvidenskabelige Fakultet (Science).

Og det bliver ikke den første dyre bygning på Nørre Campus. Science rører på sig! Selv de studerende flokkes om stedet. Tag derud og kig.

Se hvordan det nye, lækre, selvbevidste Science (pænt flabet af fakultetet at tage monopol på det ord) dovent har drejet sin glas- og stålryg ud mod Tagensvej, så trafikken kan spejle sig i Tech trans-kontorets skinnende travertinbånd og drømme med om alle de penge, man vil tjene på viden, hvis videnskabsministeren ellers kan tøjle sin trang til at give opgaven til nogle andre i håbet om at stryge en endnu hurtigere profit.

De indre bygningsbilleder smuldrer

Sundhedsvidenskab bygger også. Man har opført Danmarks mest tjekkede proteincenter i en af de gamle brutalistiske røde Panumblokke og er nu midt i planlægningen af et tårn (plus/minus). Under alle omstændigheder en form for bygning, der kan rumme nogle af alle de millioner, fakultetet har modtaget til at grundforske for. Ifølge Weekendavisen pønser KU på at tigge Danmarks rigeste mand, Mærsk McKinney-Møller, om yderligere penge til at betale selve byggeriet.

Det virker klogt at tigge fra den rigeste først. Eneste problem: Mærsk kan ikke lide vinduer eller Henning Larsen, så ifølge Weekendavisens (alle aldeles anonyme) kilder, taler de byggeansvarlige (anonymt og hemmeligt og dementeret) om at udelukke både Larsen og lyset fra byggeriet, der dog, uanset hvad, bliver fancy.

Pointen er, at KU bliver mere og mere flot. Og dyrt.

Men så, når en læser lige pludselig indsender ovenstående billede, er det et øjeblik som om, at alle bygningerne for det indre øje styrter i grus (for de endnu uopførte bygningers vedkommende er det modellerne, der smuldrer).

»Billedet viser den geografiske midte af Det Naturvidenskabelige Fakultet,« noterer læseren, »og det viser også, at der stadig er et stykke vej at gå, inden vi bliver et superligauniversitet.«

Til minde om Batiksmølfen

På den anden side: Er det ikke rart at vide, at der absolut lige midt i glas- og stål- og elitesportsmetaforuniversitetet ligger et hus som dette?

Et hus, som selv den mest forbenede skyttegravschristianit ville trygle kommunen om at komme og kondemnere, et elendigt lille frønnet og skævt skovskur, som Bamse og Kylling foragteligt ville ryge crack i og overmale med grafitti, hvis ruder, de ville knuse med sten – et romantisk hus, kort sagt?

Ude på Science lød en tidligere dekan kælenavnet ’Batiksmølfen’, fordi han altid bar afrikanske tryk på sine slidte T-shirts. Hvilken slags plads er der på det nye glas- og stål- og nul vinduer, fordi Mærsk ikke tåler lys-universitet til sådan en batikovermalet dekan?

Lad skuret stå, mener Universitetsavisen. Og hvis det truer med at kollapse, så bed Henning Larsen om at renovere det. Nænsomt, respektfuldt. For en milliard. Med vinduer.

chz@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste