Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Galathea på Zoologisk Museum

Resultater fra den nys hjemvendte forskningsekspedition Galathea 3 kan opleves på Zoologisk Museum

GALATHEA er en ny særudstilling på Zoologisk Museum der blev åbnet den 26. april 2007, dagen efter Vædderens ankomst til København.

Udstillingen tager udgangspunkt i Galathea 3-ekspeditionen (august 2006 – april 2007) og sætter ufokus på hvad det vil sige at være forsker. Det er således ikke de enkelte forskningsprojekter og deres resultater der fokuseres på, men mere hvad det er der driver en forsker og hvem mennesket bag forskeren er.
Forskerbyen, som containerne på Vædderens agterdæk blev kaldt, er i udstillingen blevet genskabt, og her kan publikum via de opstillede videoskærme møde ti forskere der har været med på Galathea. Men man møder dem i en anden sammenhæng end den man kender fra medierne. På videoskærmene kan du stille dem filosofiske, personlige og etiske spørgsmål.

Fx kan du spørge dem om de mener at forskere er klogere end andre mennesker. Om de tror på Gud eller om de selv synes de er nørdede. Forskerne fortæller også om deres forskningsprojekt på Galathea 3. Det er ikke bare forskerne fra Galathea 3 du kan stille spørgsmål. Her er også en forsker fra Galathea 2, og endda en fra Galathea 1!

Udstillingen er suppleret med forskningsudstyr, illustrationer, præparater og et akvarium med levende dolkhaler, og som noget helt unikt kan Zoologisk Museum vise mange af de genstande som de to første Galathea-ekspeditioner bragte hjem for 50 og 150 år siden. I museets magasiner findes ekspeditionskasser, gamle journaler, præparater i sprit, skitser og mængder af andet materiale hjembragt fra Galathea 1 (1845-1847) og Galathea 2 (1950-1952).

Urbløddyr og ålekvabbe
Galathea 1-ekspeditionen hjembragte den danske naturhistoriker P.W. Lunds meget omfattende samling af dyre- og menneskeknogler fra Brasiliens huler. Dele af samlingen var udstillet i det gamle Zoologiske Museum i Krystalgade, men har ikke været vist siden flytningen af museet i 1970. På Galathea-udstillingen vises igen nogle af de spektakulære og også videnskabeligt meget interessante fund. Desuden udstiller vi nogle af de fantastisk smukke illustrationer som Galathea 1-ekspeditionens to illustratorer frembragte.

Den største enkeltopdagelse der blev gjort på Galathea 2-ekspeditionen var fundet af urbløddyret, Neopilina galatheae, som blev fanget på 3.600 meters dybde nord for Panamagolfen og som blev en verdensbegivenhed.
Fra Galathea 3 vises en antarktisk ålekvabbe – en helt ny fiskeart indfanget ved Antarktis. Herudover kan man læne sig tilbage og nyde en audiovisuel tur under havets overflade. Museets to hvalskeletter er forvandlet til filmlærreder i et multimedie-show med billeder og lyde fra havet. Et andet sted kan man fortabe sig i en audiovisuel installation lavet af lydkunstneren Harald Viuff, inspireret af kunstnerens ophold på Vædderen og suppleret af Anne Haastrup Hansens visuelle effekter.

Rikke Danø er cand.scient. og formidlingsmedarbejder på Zoologisk Museum. Udstillingen er åben tirsdag til søndag kl. 10-17.

Seneste