Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Gammaglimttriumf giver største danske individuelle forskerpris

Legat — Store tanker og videnskabelige fremskridt inden for kosmologien har sikret professor Jens Hjorth fra Københavns Universitet Villum Kann Rasmussens Årslegat. Han arbejder med at forstå mørkt stof og mørk energi, som 95 procent af vores univers består af.

Professor i kosmologi Jens Hjorth er især kendt for sit arbejde med gammaglimt. Hans gennembrud på feltet er fra 2003 og 2005 er vurderet til at ligge på top-10 listen over største internationale gennembrud i naturvidenskaben, står der i en pressemeddelelse fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet (KU).

Mandag 23. januar modtager han så et legat på fem mio. kroner som en anerkendelse for sin forskning inden for kosmologien.

Legatet hedder Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig forskning, der også er den største individuelle forskerpris i Danmark.

Paradigmeskift

Jens Hjorth dokumenterede som den første, at lange gammaglimt i universet opstår, når en supernova eksploderer meget langt væk.

Opdagelsen har skabt et paradigmeskift inden for feltet, og Jens Hjorth tænker da også store tanker om kosmologien på Dark Cosmology Centre, som han er leder af.

»Jeg er astronom for at udvide vores erkendelse og bryde nye grænser. Og vi kan ikke på forhånd vide, hvad der ligger på den anden side. Måske et nyt verdensbillede,« siger han ifølge pressemeddelelsen.

Seneste