Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Giv os Indre By tilbage

City Campus — Københavns Kommune burde købe de gamle universitetsbygninger i Indre By og gøre det til centrum for studielivet i byen, mener Radikal kandidat til Borgerrepræsentationen.

DET KOMMENDE salg af Københavns Universitets historiske lokaler, sender nu de sidste studerende ud af Indre By. Hvis området ikke skal dø ud og bygningerne overtages af hurtige advokatselskaber eller ubetalelige ejendomsboliger, bør Københavns Kommune træde i karakter. Vi kunne byde ind på de gamle undervisningslokaler og skabe et  City Campus med plads til fordybelse og kreativ udfoldelse.

TIL EFTERÅRET vil fem historiske bygninger blive sat til salg gennem Statens ejendomsselskab, Freja. Det er ikke længe siden, at jura- og teologistuderende havde deres daglige gang i det gamle København. Skiltet fra Jurahuset hænger stadig i Studiestræde, men de historiske bygninger har nu fået selskab af et stort ‘Til salg’ skilt, der blander sig med busterne af prominente videnskabskvinder og -mænd.

PÅ MANGE måder spøger Københavns Universitet med dets pulserende studiemiljø stadig i centrum af byen, men nu står 537 års studiefaciliteter så til at blive forladt definitivt, og miljøet står til at ebbe ud. Det er en trist tanke! Men det kunne man ændre på, hvis man ville.

I DISSE dage forhandler Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune budgettet for 2018. Sad jeg ved forhandlingsbordet, ville jeg ikke tøve med at have de gamle universitetsbygninger med på ønskelisten for kommunens investeringer og drift.

Det kan blive et studiested med plads til iværksættere, og speciale-
studerende, der er på vej ud på arbejds-
markedet. Et videnscenter i hjertet af København, faciliteret af Københavns Kommune, hvor ånden fra det gamle studieliv kan leve videre.

ET KØB af sådanne bygninger fra Københavns Kommune kan være med til at lukke op for samtlige studerende i byen. Vi har alt for længe efterspurgt et tværfagligt campusliv i byen. Vi har til dels allerede det sociale liv gennem Huset i Magstræde og Studenterhuset, men det faglige liv er langt fra tilfredsstillende. Køen foran Den Sorte Diamant vidner om den enorme efterspørgsel på gode læsefaciliteter og steder til faglige fordybelse i vores universitetsby. Vi har derfor en oplagt mulighed for at lette presset på det kongelige bibliotek og skabe et rigt miljø i indre by.

MULIGHEDERNE ER mange: Den gamle læsesal på Bispetorvet bør bevares. Jurahuset kan blive brugt af organisationer og foreningsliv. Kollegier kan indrettes på Købmagerstræde og Sankt Peders Stræde.

DET KAN blive et studiested med plads til iværksættere, og specialestuderende, der er på vej ud på arbejdsmarkedet. Et videnscenter i hjertet af København, faciliteret af Københavns Kommune, hvor ånden fra det gamle studieliv kan leve videre.

LAD OS derfor sætte bygningerne på efterårets budgetforhandlinger, så København kan blive Europas bedste studieby, og ånden fra vores universitet kan leve videre i hjertet af byen. Lad os få et City Campus og tage Indre By tilbage til de studerende.

Ønsker du at deltage i debatten på Uniavisen? Send dit indlæg til uni-avis@adm.ku.dk – og læs mere om vores debatregler her.

Seneste