Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

HK´er kan ikke erstatte akademikere

FORSVAR - At universitetets underskud skulle kunne minimeres ved at erstatte AC-ansatte af HK'er er direkte absurd, mener en AC'er i Fællesadministrationen

DETTE INDLÆG ER REPLIK TIL: Vend sparekniven den anden vej.

I sit indlæg her på siden ‘Vend sparekniven den anden vej’ skriver Emil Saggau:

»En sidste ting, der har undret mig ved min berøringsflade med administrationen, er: Hvorfor skal AC’er udfylde alle slags funktioner i administrationen, undtaget de mest fundamentale såsom rengøring? Jeg har svært ved at forstå, hvad der gør, at en AC’er, med den dertilhørende højere løn, er bedre kvalificeret end en veluddannet HK’er? Hvad er det springende punkt i en administration, der gør, at man ikke bruger flere HK’er?«

Jeg vil meget nødig kommentere hele din sønderlemmende kritik af Fællesadministrationen (FA) og hele lederstanden på KU, selv om de ledere jeg kender til, er både dygtige og flittige. Jeg kan godt forstå, at du er oprørt over besparelserne på KU – det er vi sikkert alle sammen, og vi har også lidt store tab i FA.

Men selv om jeg kun har været ansat i under et år i en af de AC-stillinger du åbenbart gerne vil have besat af en HK’er, så kan jeg i hvert fald ikke lade være med at kommentere din kritik af os, som efter min bedste overbevisning er baseret på mangel på viden om vores daglige arbejde og på arbejdsmarkedets forhold i øvrigt.

AC til HK-løn

Jeg har arbejdet i mange private virksomheder sikkert siden før du blev født – både før og efter min uddannelse på KU, indtil jeg blev ansat på KU sidste år. Jeg kan godt bekræfte, at du sikkert kan finde eksempler på AC’er, der arbejder for en mindre løn end vi får på KU.

Men at vores løn skulle være specielt høj på KU, kan du godt glemme alt om. Vi nærmer os en ‘HK-løn’ i forhold til hvad mange AC’er ellers kan tjene på det private arbejdsmarked og sikkert også mange andre steder i det offentlige.

Men at vi tjener en højere løn end HK’er generelt, er der selvfølgelig også god grund til – vi har jo nemlig en forholdsvis længere og mere specialiseret uddannelse og kan bestride job, som andre med en kortere uddannelse normalt ikke kan, herunder HK’erne. Igen kan du sikkert finde nogle få undtagelser og eksempler på det modsatte, men jeg tror næppe HK’erne vil blive fornærmede over den udlægning.

Jeg har den mening – baseret på min viden om hvilken uddannelse der skal til for at bestride de jobs, som jeg kender til i FA – at du ikke bare kan udskifte os med HK’er. I hvert fald ikke hvis du samtidig ønsker en administration, der overhovedet fungerer efter hensigten og sørger for en professionel service af universitetet (det har vi rektors ord for).

Skal kontoruddannelser erstatte universitetet?

Bevares, en del af vores arbejde i FA – det som HK’er godt kunne bestride – udføres af studentermedhjælpere og ledige med tilskud, som får en meget lav løn. Hvis du vil have flere HK’er ansat i stedet for dem, så får du det modsatte af besparelser ud af det.

Hvis man skulle mene noget andet – det du åbenbart giver udtryk for, så må man have synspunktet, at man lige så godt kunne nedlægge alle universiteterne og nøjes med “kontoruddannelserne” i stedet. Held og lykke, siger jeg bare og tillykke – du har lige undergravet et af universiteternes vigtigste formål!

Men jeg er så mere tilbøjelig til at tro, at du åbenbart ikke aner, hvad du taler om – eller i din vrede ikke har tænkt dig særlig godt om.

Jeg forstår godt, at du er vred, men lad være med at rette din uberettigede kritik mod uskyldige, som gør et godt stykke arbejde, der også er til glæde for dig – for en forholdsvis lille løn.

Det er nok ikke tilpas beskedent udtrykt af mig, og jeg ville ønske, at det ikke var nødvendigt. Men i et forsvar af vores AC-job i FA, så gør jeg det gerne og kan ikke bare lade dine meninger om vores jobs være uimodsagt.

Seneste