Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Hvis man er for udflytning af uddannelser, er man for færre uddannede og karakterræs

Uddannelsespolitik skal ikke være et ræs mod bunden med den mest provinsielle diskurs som fællesnævner. Danmark bliver kun fattigere som land af Socialdemokratiets seneste udspil til udflytning af uddannelser.

Det er en grundlæggende misforståelse blandt socialdemokrater og medlemmer af Frit Forum, at decideret udflytning af uddannelser kommer til at skabe mangfoldighed i Danmark.

Intet kunne være mere forkert end at bruge vores største uddannelses-institutioner som regionalt udlignings-instrument.

I et indlæg 1. juni af Kasper Stisen hylder han grundidéen om at udflytte uddannelser af de fire store byer. Ikke alle ligner os, må vi forstå. Hertil er jeg enig, men så ophører enigheden også.

LÆS OGSÅ: Hvis du er imod udflytning af uddannelser, er du også imod mangfoldighed

At skære ti procent af uddannelsespladserne i de største byer og på de største universiteter vil i høj grad øge karakterræset om at komme ind på landets mest populære uddannelser. Ligeledes ved vi, at vores optagelsessystem på videregående uddannelser har en social slagside.

Hvordan kan det nogensinde blive mangfoldighed, når vi koncentrerer endnu flere af elitens børn på uddannelserne?

Vi ved også, at VLAK-regeringen i 2018 flyttede ti uddannelser ud i provinsen. I dag er fire af dem lukket. Den totale sum? Færre uddannede.

Ikke et nulsumsspil

Det er netop her, at den grundlæggende misforståelse er opstået hos socialdemokraterne og deres partisoldater.

Såvel regeringen som Kasper Stisen køber ind i et nulsumsspil mellem storbyerne på den ene side og provinsen på den anden. I forsøget på at iscenesætte sig selv som en anden Robin Hood, skal de nu redde Danmark fra at knække midt over, må vi forstå.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Intet kunne være mere forkert end at bruge vores største uddannelsesinstitutioner som regionalt udligningsinstrument i et storskalaeksperiment, hvis lige ikke er set i Danmarks historie. Man kan altså sagtens oprette uddannelser uden for storbyerne, uden at skære på dem, der allerede er.

Det er ikke svært at mistænke regeringen for at lave valgflæsk for at gavne deres provinsielle højborge før et kommunalvalg. Og hvem bliver ofrene?

Det bliver såmænd dig og mig, der studerer på uddannelserne og har set den ene nedskæring efter den anden, fulgt op af et uddannelsesloft, der senere blev afskaffet, men som nu skal erstattes af et spritnyt socialdemokratisk uddannelsesloft i de fire største studiebyer i Danmark.

Og hvis man ikke har karaktererne til at følge med i det nye karakterræs? Ja, så må vi jo håbe, at både de unge og de dygtige forelæsere skaber et fedt studiemiljø i Foulum.

Seneste