Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Hvis du er imod udflytning af uddannelser, er du også imod mangfoldighed

Skal alle unge være som vi er på Københavns Universitet? Nej, og derfor skal det være muligt at uddanne sig i alle dele af landet.

I torsdags præsenterede regeringen sit udspil Tættere på, hvor et centralt element er, at flere unge skal kunne uddanne sig uden for de store byer.

Uddannelsesinstitutionerne i de store byer, heriblandt Københavns Universitet, frygter, at det vil gå ud over kvaliteten på vores uddannelser. Det er en legitim problemstilling, som skal håndteres. Til gengæld har debatten grundlæggende manglet en forståelse for, at ungdommen består af andre end os, der bor i de store byer.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

LÆS OGSÅ: Overblik: Sådan rammer udflytningsplan Københavns Universitet

Vi er mange, der elsker at bo og studere i København. For selv om priserne på husleje, kaffe og fadøl ikke er studievenlige, er det fantastisk at være ung i byen.

Vi har valgt at studere i København, og det er nok de færreste af os, der kunne forestille sige at studere uden for byen. Heldigvis er en generation mangfoldig, og alle unge ligner ikke os, der bor og studerer i København.

Mange unge vælger at blive boende i det lokalområde, de er vokset op i. I Aabenraa og Fredericia bliver fx over 40 procent af en ungdomsårgang boende ifølge tænketanken DEA. Myten om, at alle unge flytter til de store byer, er derfor ikke rigtig. Nogle unge flytter, mens andre bliver boende.

I mange år har en politisk drevet centralisering dog medført, at disse unge ikke har haft nogen mulighed for at uddanne sig i deres lokalområde.

LÆS OGSÅ: Institutleder om regeringens udspil: »Det giver simpelthen ingen mening«

Dette ser man afspejlet sig i dyrlægestuderende Julie Korsgaards udtalelse til dr.dk kort efter lanceringen af regeringens udspil:

»Jeg ville hellere have studeret alle andre steder end København. Byen siger mig virkelig ingenting.«

Desværre for Julie, og andre som hende, kan man dog kun læse til dyrlæge på Frederiksberg. Det ensidige fokus på storbyerne i mange års uddannelsespolitik er et udtryk for en manglende forståelse af, at ungdommen er mangfoldig. Ikke alle unge ønsker at bo i de store byer.

LÆS OGSÅ: »Vi skal turde tage politisk styring med, hvor der er studiepladser i det her land«

I Frit Forum København mener vi, at der skal være plads til alle studerende, hvad enten man vil bo tæt på Kødbyen eller landsbyen. Derfor støtter vi en udflytningsplan, som styrker mangfoldigheden i Danmark.

Udflytningen må dog ikke svække kvaliteten af uddannelserne på Københavns Universitet. Derfor vil Frit Forum København kæmpe for, at vi fastholder kvaliteten, mens vi styrker mangfoldigheden. Vi glæder os til debatten om, hvordan vi gør det bedst. Men den balance er mulig, og det er til gavn for hele landet.

Seneste