Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

»I dag er i sandhed en milepæl«

LILLE MILLIARD - Novo Nordisk Fonden overrakte mandag danmarkshistoriens hidtil største private forskningsdonation til et metabolismecenter, der skal forske i livstilssygdomme på Københavns Universitet

»Today we shall celebrate,« står der på skærmen i Lundgaard-auditoriet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, og de fremmødte tager opfordringen til sig, går begejstrede rundt og lykønsker hinanden med danmarkshistoriens hidtil største private forskningsdonation.

Novo Nordisk Fonden giver 885 millioner kroner til et nyt internationalt metabolismecenter på Københavns Universitet, der skal forske i livsstilssygdomme med udgangspunkt i kroppens energiomsætning. Her i blandt forskning i type 2 diabetes, der er i betydelig vækst på verdensplan, og som inden for 20 år forventes at ramme 438 millioner mennesker på verdensplan.

Det nye center skal styrke Københavns placering på forskningens verdenskort, og projektet har fem forskningsledere, der skal samarbejde på tværs af forskergrupper fra førende universiteter i blandt andet USA, Europa og Kina.

En af de største globale udfordringer

»I dag er i sandhed en milepæl,« siger dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Ulla Wewer og glæder sig over de mulighed, der ligger i donationen, der skal sikre forskning i det, hun betegner som en af de største globale udfordringer inden for sundhedsområdet.

En kort videopræsentation illustrerer efterfølgende problemstillingen. Billeder af overvægtige mennesker, der fylder sig med fastfood fra McDonald’s, Kentucky Fried Chicken og andre internationale madkæder, løber over skærmen, og hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at her var tale om endnu et venstresnoet forsøg på at udstille de multinationale selskabers profithøst på menneskelige elendighed i den vestlige verden.

Men afsenderen er Novo Nordisk, og de dygtige pr-folk må utvivlsomt vide, hvad de laver. Måske på nær da den dramatiske video kulminerer i en skærsildsmetaforisk jordklode i et flammehav, som får salen til at bryde ud i latter.

»Enormt svært ikke at være begejstret«

Skærmen bliver efterfølgende fyldt med femten internationale sprogvarianter af ordet »tak«, da Novo Nordisk Fondens bestyrelsesformand Ulf J. Johansson overrækker de mange millioner til Ulla Wewer, der herefter præsenterer forskningstemaer og forskningsledere for det store projekt.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen lykønsker herefter Københavns Universitet og glæder sig over den store donation, der, som hun understreger, »jo forpligter«, og rektor Ralf Hemmingsen takker med ydmyghed og taknemlighed Novo Nordisk Fonden for de mange forskningskroner.

»Jeg føler mig fuldstændig overrumplet. Det er enormt svært ikke at være begejstret, og det er helt fantastisk, at vi kan få lov til at køre sådan en vision ud i livet med så meget brændstof på tanken,« svarer forskningsleder Oluf Borbye Pedersen efterfølgende, da han af dagens konferencier, Jens Gaardboe, bliver spurgt, om han ryster på hånden over det store ansvar, som de mange millioner bringer med sig.

Og indslaget virker friskt og næsten improviseret i modsætning til det resterende af det veliscenesatte program på denne historiske dag, hvor Københavns Universitet og den danske forskningsverden blev næsten en hel milliard kroner rigere.

Seneste