Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Protest mod den russiske krig i Ukraine

Åbent brev — Forskere, studerende og venner af Niels Bohr Institutet protesterer mod den russiske krig i Ukraine

V

i, de undertegnede deltagere til Niels Bohrs hundrede års jubilæumskonference, der blev afholdt i København 2022, fordømmer på det kraftigste den russiske invasion af Ukraine og opfordrer indtrængende til en ende på blodsudgydelserne og ødelæggelsen.

Vi står sammen imod det brutale, ulovlige og umenneskelige angreb på Ukraines uafhængighed og støtter enstemmigt det ukrainske folk i deres valg af demokrati og fred i modsætning til autokrati og vold.

Millioner af mennesker er flygtet fra Ukraine. Tusindvis af de ukrainske civile, der er blevet tilbage, inklusive børn, er døde. Byer, universiteter og forskningsinstitutioner i Ukraine er blevet ødelagt. De enorme ødelæggelser og lidelser forværres dag for dag.

I dag viser institutioner i Ukraine og talrige ukrainske kolleger deres absolutte hengivenhed og mod til at stå ved vores fælles værdier om demokrati, ytringsfrihed og åben og respektfuld dialog mellem selvstændige stater. I dag viser befolkningen i Ukraine, hvordan det er at modstå aggressioner på militære, diplomatiske og humanitære fronter.

Som videnskabsmænd og verdensborgere stræber vi mod fremskridt gennem forskning, kommunikation og samarbejde. For at støtte vores fælles sociale værdier og sikre videnskabelige fremskridt opfordrer vi indtrængende alle ansvarlige parter til at stå sammen med det ukrainske folk og vores kolleger.

Vi anmoder fonde om at finansiere midlertidige stillinger og fælles projekter for at støtte ukrainske studerende og forskere, der flygter fra deres land eller ikke kan vende tilbage til deres almindelige forskning på grund af krigen.

Vi opfordrer vores kolleger med studerende og partnere over hele verden til at imødegå den russiske propaganda og sprede ordet om vores værdier til videnskabsmænd i russiske institutioner og til dem, der har familier i Rusland.

Vi noterer os Europa-Kommissionens beslutning (4. marts) om at suspendere samarbejdet med russiske enheder inden for forskning, videnskab og innovation. Dette inkluderer nye aftaler med russiske organisationer under Horizon Europe-programmet, og igangværende projekter vil blive gennemgået.

Disse handlinger bør rettes mod officielle repræsentanter for Putin-regimet og ikke individuelle forskere, hvoraf mange er imod Putins handlinger.

Vi opfordrer de videnskabelige samfund verden over til at hjælpe med at genopbygge det videnskabelige samfund i Ukraine, når denne krig er forbi. Det er vores håb, at universiteter og finansieringsorganer verden over vil finde måder at støtte ukrainske universiteter på nu og i fremtiden.

Ligesom Niels Bohr kæmpede imod, at videnskabelige fremskridt blev udnyttet til vold og ødelæggelse, står vi nu sammen for at bidrage til den langvarige sag og underskriver dette støttebrev.

Brevet er oversat fra engelsk af Uniavisens redaktion. Det kan læses i sin oprindelige version her, hvor også den fulde liste af underskrivere kan ses.

Seneste