Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Klage over kønsopdelt bederum på KU får rektor til at skride ind: Vi skal forblive fri for religiøse påvirkninger

Religion — Et kønsopdelt bederum og en ramadanmiddag med koranrecitation hører ikke til på en offentlig uddannelsesinstitution som Københavns Universitet, mener Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn. Rektor er enig og kræver ændringer.

I et såkaldt retræterum på Københavns Universitet, der blandt andet bruges til bøn, andagter og mindfulness, har der stik imod universitetets regler udviklet sig en praksis om kønsopdeling af hensyn til muslimske studerende, så mænd kan bede i den ene ende og kvinder i den anden.

Det skriver Berlingske (kræver login).

Sagen er blevet taget op af folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Mikkel Bjørn, som er blevet tippet om denne praksis af en anonym studerende.

Samtidig er Mikkel Bjørn blevet gjort opmærksom på, at tandlægestuderende for nylig har afholdt en ramadanmiddag på universitetet med tilhørende recitation fra koranen på trods af, at Københavns Universitets retningslinjer tilsiger, at man ikke kan leje lokaler til religiøse formål.

LÆS OGSÅ: Folketinget splittet i debat om bederum

Rektor kræver handling

Rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener, er enig med Mikkel Bjørn i, at religiøse aktiviteter, herunder kønsopdelte bederum og religiøse arrangementer som ramadanmiddage med koranrecitation, er i strid med universitetets principper.

Han fastslår over for Berlingske, at universitetet skal forblive frit for religiøse og politiske påvirkninger.

»Et universitet er et sted, hvor vi bekender os til at skabe ny viden sammen, og hvor vi erhverver os viden, som ikke er begrænset af eller instrueret af ideologi eller religion, men alene den akademiske disciplin. Det er hele rammen om universitetets viden, og derfor kan vi ikke have, at en studerende eller en professor lader sin vilje til at forstå verden være begrænset af et religiøst regelsæt, et politisk regelsæt eller for den sags skyld, hvad der er kommercielt attraktivt,« siger Henrik C. Wegener til Berlingske.

Rektor fortæller, at ledelsen vil tage en snak med studenterpræsten, som administrerer retræterummene, og derudover kontakte organisationen bag ramadanmiddagen og indskærpe, at forkyndende religiøse arrangementer ikke er tilladt på universitetet.

Mikkel Bjørn har desuden stillet et §20-spørgsmål til uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund (M), for at høre, hvad hun mener om sagen.

LÆS OGSÅ: Koranforsker: Hvorfor kan vi ikke tale om retræterum som de bederum de reelt er?

Seneste