Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Kongelig kommunikation

Ét kongehus på besøg har vi efterhånden prøvet mange gange. Men to kongehuse på én gang hører til sjældenhederne. Kommunikationschefen på LIFE ledsagede de royale grandkusiner da de kom til KU for at høre om Gastronomi & Sundhed. Universitetsavisen havde placeret en skjult mikrofon i hans slips

05.30 Mobiltelefonens første ringen minder mig om at det er i dag de kommer. Frede, Victoria og hele verdenspressen. Står op med det samme, tager et hurtigt bad. Spekulerer uvant over dagens påklædning. Genkalder mig Ceremonimesterens ord: ’De skal opleve universitetshverdagen som den er. Ingen rød løber. Nul hornmusik. Intet festtøj’. Men helt ærligt. Det er jo et statsbesøg. Gennemgår stangen med jakkesæt. Stopper ved ’universel universitetsuniform’. Jeans, skjorte, jakke. Tilføjer nyeste slips. Casual på den kongelige måde, tænker jeg.

08.30 Morgenmøde i Kommunikation. Slipset fremkalder smil. Fortjent nok. Men jeg synes det holder. Vi repeterer målet med dagen. Begivenheden skal bruges til at skabe maksimal opmærksomhed omkring universitetets nye satsningsområde Gastronomi & Sundhed. Ny kandidatuddannelse med start til september. LIFE udvikler det ny nordiske køkken. Michelinkokke møder stjerneforskere og fødevareindustri. Sund køkkenkunst. Og convenience. Kæmpe potentiale. KU vil blive kendt for det her.

09.30 En engelsk journalist ringer. Vil lige være sikker på adressen. Ja, det foregår på Frederiksberg Campus. Nej, vi hedder ikke længere Landbohøjskolen. Vores presserådgiver har på forhånd gjort et fremragende arbejde for at spinne historien rigtigt. Men i statsbesøgets officielle program har de skrevet forkert adresse, titel og fakultetsnavn. Og de rettelser vi har sendt dem, er ikke blevet indarbejdet. Super øv. Det vil få konsekvenser for omtalen.

10.00 Printer opdateret program ud til journalister med rigtigt navn og rigtige adresser. Kopierer det i 25 eksemplarer. Flere pressefolk kommer der vel ikke.

11.00 Kolleger fra andre afdelinger begynder at kigge forbi. Rygtet om slipset må have spredt sig. Jeg viser det frem. De griner. Jeg takker. Sådan er det.

11.30 Afprøvning af Arne Astrups oplæg – sammen med ham. Skal vare 16 minutter. Der er stof til 160. Han er en blændende formidler og har intet problem med at hive et par af de spektakulære forskningsresultater ud. Der er stadig forsidestof i det der bliver tilbage. Vi har allerede gennemgået det for et par uger siden for en delegation af 26 embedsfolk fra broderfolkets centraladministration. Dem med mange stjerner på skuldrene. De har godkendt indholdet. Forskningsfrihed er jo ikke formidlingsfrihed. Der må rimeligvis tages visse hensyn til vores kommende nationale overhoveder.

12.00 PET og politiet møder op med bombehunde i massivt antal. Har de løsladte idealister fra Ungeren mon meldt deres ankomst? Tanken huer mig ikke. Det ville ødelægge al forberedelse. Vi giver betjentene kaffe. Og æbler. Citronmånen må vente til de kommer tilbage på stationen. De er jo trods alt på Danmarks fødevareuniversitet. Så vi må holde stilen.

13.00 De første fotografer og filmhold begynder at tage opstilling i de særlige afsnit de er blevet clearet til af Udenrigsministeriet og PET. Der er både tyskere og svenskere blandt dem.

13.30 Arne Astrup reciterer sit oplæg igen. Det har han ellers ikke gjort i ti år. Åbenbart en særlig dag for alle. Selv for en af de få forskere herhjemme som med størst træfsikkerhed kan fylde et pressemøde med journalister. Og jeg har slips på.

14.00 Tjekker den mad og de posters der er sat op for at sikre de helt rigtige photo opportunities. Det virker perfekt. Vores royale team har lavet et stærkt forarbejde. Historien om Gastronomi & Sundhed skal nok brænde igennem.

14.30 Omkring 40 fotografer står klar til at skyde. Dekanen ankommer. Roser mit slips. Takker. Gennemgår programmet igen. Der er tjek på det hele. Det er der. Håber jeg. Undrende frederiksbergborgere kommer til. Stilhed før stormen.

14.59 Rolighedsvej rammes af en tsunami af politimotorcykler og følgebiler. Strammer slipseknuden.

15.00 Krone 2 lægger til ved fortovskanten. De to ikoner træder ud. Vi træder frem. Skal lige til at give Victoria et knus. Nøjes med håndtryk. Kronprinsen blinker på den super cool måde da jeg byder ham velkommen. Sejt. Vi spankulerer igennem knipsende kameraer og blitzlys hen imod indgangen til Fødevarevidenskab og Human Ernæring. Per Holten-Andersen, vores dekan, ærgrer sig højlydt over at det ikke er alle medarbejdere på universitetet der mødes sådan hver dag. Frede griner – og erklærer sig enig.

15.03 Vi befinder os i LIFE’s forsøgsspisestue. En lille håndfuld KU-folk, nogle kongelige, ni clearede pressefotografer og to rullende livekameraer. Dekanen byder velkommen til Nordens førende center for gastronomi og sundhed. Stedet hvor grundforskning bringes i spil med det anvendelsesorienterede. Store ord. Men sande. Arne Astrup tager over. Fortæller om den ny kandidatuddannelse i Gastronomi og Sundhed. Og om de seneste års landvindinger inden for ernæringsvidenskab. Om hvordan vi har fundet ud af at magre mælkeprodukter kan forhindre os i at optage fedt. At rugbrød med hørfrø er mindre fedende end andet rugbrød. At chili øger forbrændingen. At andre krydderier påvirker både smags- og mæthedsfornemmelse. Og at mørk chokolade mætter. Den tager kegler. Vi smager forsøgsmad og fremragende chokolade som måske alt i alt virker slankende. Det må da være fremtiden. Selv fotograferne spørger om de ikke må få ekstra portioner med hjem til redaktionerne. Frederik og Victoria spørger interesseret. Og ved begge tydeligvis en hel del om feltet.

15.26 Vi spankulerer ned til vores forsøgsfaciliteter. Kronkusinerne ser det materiel der er unikt på verdensplan og som blandt andet betyder at man kan bestemme ned til mindste kalorie præcis hvor meget man forbrænder i løbet af 24 timer samt præcis hvor mange gram fedt man har siddende hvorhenne og hvorfra det stammer. Bøffer eller bearnaise. Stemningen er let. Vi griner og taler. Er tilfreds med mit slips.

15.40 De kongelige takker af. Forærer Frede en bog om dyrehospitalet. Ikke til ham selv, men så han har lidt at læse højt af for ungerne derhjemme på Fredensborg. Og så han bliver mindet om hvordan fødevarer og sundhed passer ind i kæden med veterinærmedicin og naturressourcer. De virker oprigtigt glade for besøget.

15.41 Krone 2 forlader Campus. Vinker. Direkte over til TV2 News med Arne Astrup for at lave live interview. ’Hvad sagde de så til det, Arne Astrup? – Jo, de har jo lige besøgt Nordens førende center for gastronomi og sundhed…’ Stærkt gået Arne.

16.00 Debriefing med dekanen. Vi er tilfredse. Og han kom i Ude og Hjemme. Ikke dekan-vant.

16.30 Møde med vores egen fotograf. Der er et udmærket billede hvor jeg lige har overrakt bogen. Og et perfekt billede af de to kongelige der ler spontant. Lige under skiltet med Ny uddannelse i Gastronomi & Sundhed. Fedt. Dem vælger vi. To kolleger lynproducerer pressemeddelelse som kan ryge ud med billederne. Flot arbejde.

17.15 Cykler hjem. Passerer råbende kollega: ’Vi kører rullende i TV2 News igen og igen’. Smiler.

17.45 Hjemme. Kysser kone og unger goddag. Telefonen ringer. Det er min far der fortæller at jeg lige har været i Danmarks Radio. Jeg ved det. Lægger på. Smider mig på sofaen med min datter. Zapper mellem nyhedsudsendelserne. Løsner slipset. Endelig.

Jakob Søby Bang er kommunikationschef på Det Biovidenskabelige Fakultet.

Seneste