Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

KU optager 500 færre end sidste år, selv om flere har søgt ind

PLADSER - Københavns Universitet har fået flere ansøgninger end i 2015, og de skal slås om pladserne, for KU lukker 500 færre studerende ind.

KU udbyder denne sommer 7.440 studiepladser til i alt 18.427 ansøgere, mens der sidste år var 7.921 pladser i spil. Et fald i antallet af studiepladser på seks procent. Det skriver nyheder.ku.dk.

Dermed er KU som helhed blevet sværere at komme ind på.

Årsagen er den såkaldte dimensionering – altså Folketingets beslutning om at lukke færre studerende ind på uddannelser, der ifølge politikernes skøn ikke giver gode muligheder for at få arbejde.

KU sparer på småfag, men det er ikke hele forklaringen

Men KU lukker også på eget initiativ for optaget på 14 humanistiske uddannelser for at spare penge på Det Humanistiske Fakultets hårdt belastede budget. Uddannelserne koster mere at drive, end staten i øjeblikket er villig til at betale. Fx koster undervisningen på faget Tyrkisk ifølge KU’s egen beregning 760.000 kroner, mens statens tilskud til faget kun er 415.000.

De 14 uddannelser optog dog tilsammen kun 142 personer i 2015.

Ifølge områdeleder i Uddannelsesservice på KU Pernille Kindtler er der dog stigende interesse for flere humanistiske fag: »Det gælder flere af sprogfagene, hvor for eksempel Engelsk og Italiensk har fået flere ansøgninger,« siger hun til nyheder.ku.dk.

Teologi hitter

Største stigning i antal ansøgere (21,9 procent) findes på Teologi. Her blev sidste år optaget 128 studerende.

I det seneste år er Det Teologiske Fakultet især blevet omtalt i offentligheden på grund af fejl i tidligere uddannelsesminister, nu miljø m.v.-minister, Esben Lunde Larsens teologiske ph.d.-afhandling.

KU har i 2016 fået mere end hver fjerde 1. prioritetsansøgning i Danmark, og dermed er landets største universitet også det mest populære blandt mulige kommende studerende.

chz@adm.ku.dk

Seneste