Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

KU’s flotteste bibliotek er endelig offentligt tilgængeligt

Kultur — I 14 år har det smukke, gamle universitetsbibliotek stået næsten øde hen. Det er der lavet om på nu, hvor ikke bare alle studerende og ansatte, men også folk uden tilknytning til KU, kan opleve den historiske arkitektur.

Uniavisen bidrog tilbage i 2018 til koret af stemmer, der undrede sig overat biblioteksperlen midt i Indre By ikke kunne nydes af de mange daglige forbipasserende. Det, der i 2018 kun var en fodnote i universitetets 2023-strategi, er fem år efter blevet til virkelighed.

Den 3. oktober åbnede universitetsbiblioteket nemlig for omverdenen.

»Ambitionen er, at Universitetsbiblioteket i Fiolstræde skal udvikle sig til en tværfaglig fysisk ramme for Københavns Universitets møde med omverdenen. Et mødested, der på nytænkt vis formidler forskning, historie og viden, giver inspiration og appellerer til debat,« siger prorektor Kristian Cedervall Lauta om åbningen.

Gotisk murstenskatedral

Bygningen blev indviet i 1861 efter arkitekten, Johan Daniel Herholdt, havde vundet danmarkshistoriens første arkitektkonkurrence om et offentligt byggeri.

Herholdts gotisk inspirerede murstenskatedral var på daværende tidspunkt en modig tilføjelse til Københavns byarkitektur, hvor murstensfacader havde været bandlyst i flere hundrede år.

Indtil 2009 fungerede bygningen som universitetsbibliotek for næsten alle fakulteter på skift. Men med opførelsen af Den Sorte Diamant, Søndre Campus og ibrugtagelsen af Kommunehospitalet (City Campus), mistede biblioteket sin funktion.

Siden har huset været lukket land for alle andre end universitetsadministrationen bortset fra en periode, hvor specialestuderende havde arbejdsplads på stedet.

Kom på rundvisning og køb en t-shirt

Er du studerende eller ansat, har du gratis adgang for dig selv og en ledsager. Ellers koster entréen 75 kroner.

Klokken 13 er der gratis omvisning alle dage i åbningstiden. Intet museumsbesøg uden en shoppingoplevelse, så det er muligt at købe t-shirts, krus og anden KU-merchandise i gaveshoppen.

Seneste