Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Lad os filme forelæsninger og sætte dannelsen fri

Debat — Uddannelse bør ikke være reserveret til de få. Lad os gøre de bedste forelæsninger offentligt tilgængelige online til glæde og til gavn for alle de danskere, der ønsker at lære i deres fritid.

Det har i mange år været et faktum om højere uddannelse, at den er forbeholdt de få privilegerede. I lang tid har det krævet, at du er i stand til at sætte tid af til et fuldtidsstudie, og at du vel og mærke opfylder kravene, hvis du vil have adgang til den dannelse, som universitetet kan tilbyde.

Men med introduktionen af internettet, behøver det ikke længere at være sådan.

Debat

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Rigtig mange universiteter, især i USA, er begyndt at filme flere af deres forelæsninger og lægge dem ud på internettet til glæde og gavn for alle, der ønsker at lære. Man kan for eksempel lade sig inspirere af Yale, der med ‘Open Yale’ har et stort antal kurser, som folk kan følge kvit og frit.

Det er et eksempel, som Københavns Universitet burde efterleve. Jeg drømmer om en verden, hvor en person med interesse for psykologi let kan åbne for en forelæsning i personlighedspsykologi, socialpsykologi, eller pædagogisk psykologi.

Eller hvor den jurastuderende, der har stor interesse for filosofi, i sin fritid kan følge et kursus i antikkens og middelalderens filosofi.

Et bredt udvalg, på dansk, tak

På Københavns Universitet har vi allerede taget et skridt i den rigtige retning, da vi lancerede et mindre antal kurser på platformen Coursera. Det er en god start. Men udbuddet kan næppe kaldes bredt, og det er svært at sammenligne Coursera med kvaliteten af  ægte forelæsninger. Og så er kurserne på engelsk. Der er i dag yderst begrænsede muligheder for højere online læring på dansk.

Der er ingen grund til, at uddannelse bør være reserveret til de få. Lad os filme forelæsningerne i de fag, hvor det giver mening, og så gøre dem offentligt tilgængeligt, til glæde og til gavn for alle de danskere, der ønsker at lære i deres fritid, men som ikke har tid eller mulighed for at tilmelde sig et fuldtidsstudie. Samt til alle de studerende, der har brede interesser, og som ønsker at følge et et kursus sideløbende med sit studie. Lad os sætte dannelsen fri på Københavns Universitet.

Seneste