Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Læser du for at losse 12-taller i hus eller for at lære noget?

STUDENTERKLUMME - Det er ikke karakteren, men den viden du tager med dig fra eksamenslokalet, der gælder, skriver Studenterrådet i ugens klumme.

Den åh-så-søde eksamenstid er over os endnu engang! Den er nogle gange ganske forfærdelig, til tider sindssygt sjov og altid hård. I hvert fald hvis man gerne vil have de gode karakterer – og det vil vi jo gerne.

Men det er som om, at læringsaspektet ryger ud, når eksamenstiderne tikker ind. For vi har så travlt med at få de flotte karakterer i hus, at vi helt glemmer, hvorfor vi knokler til at starte med. Hvorfor vi overhovedet har valgt at studere.

Forhåbentlig sidder vi ikke på landets forelæsnings- og læsesale kun for at vi en dag kan fremvise et eksamensbevis med tocifrede karakterer af den gode slags. Forhåbentlig er det også fordi vi gerne vil lære noget. Fordi vi synes at vores fag er vanvittigt spændende, og fordi vi gerne vil blive bedre, så vi en dag kan leve af det vi nu læser.

Kunne det ikke være fedt, hvis eksamenstiden ikke var en angstprovokerende periode, men i stedet en spændende tid med faglig fordybelse? Hvis det der var i fokus, var læring og ikke et eller andet tal på et eller andet papir? Hvis målet med eksaminerne var at opnå en bredere og bedre forståelse for dit fag og ikke at få losset et 12-tal i hus?

Vi skaber selv forandringen

I denne ellers så skønne sommertid stresser vi og vores medstuderende over latinske gloser og svære formler. Vi har vi slet ikke tid til at nyde solen, for vi har for travlt med bekymringer og angst. I eksamenstiden er det de store følelser der kommer frem hos os selv og hos vores medstuderende: vi jubler i ekstase over gode karakterer eller græder over dårlige. Men følelsen er altid bundet til karakteren. Vi måles på en 7-trinsskala og lader det tal definere vores forståelse af vores fag – og af os selv.

Hvor ville det være skønt, hvis fokus lå på dit faglige udbytte og ikke på karakterskalaen!

Den forandring tror jeg, vi kan være med til at skabe. Den forandring synes jeg, vi skal være med til at skabe, for jeg synes, den er værd at stræbe efter.

Så når du skal op til din næste eksamen, så gør dig umage. Forbered dig, og forbered dig godt. Ikke for at få en god karakter, men for at få en god forståelse. Og når du så træder ud af eksamenslokalet, så glem hvilken karakter du fik og glæd dig i stedet over den faglige fordybelse du har fået mulighed for at sætte tid af til i de sidste mange dage, uger eller måneder.

For i sidste ende – selvom det ikke er sådan systemet er indrettet – så er det altså ikke det tal, men den viden du tager med dig fra eksamenslokalet, der gælder. Så lad det være den, der er målestokken for din succes, for det er den du rent faktisk kan bruge til noget, når du en eller anden dag skal bruge din faglighed i den virkelige verden.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste