Annonce
Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Ledelse ombestemmer sig: 1. maj er alligevel betalt fridag, men kun i 2020

Den midlertidigt genvundne fridag er resultatet af forhandlinger mellem universitetsledelsen og HK-fællestillidsrepræsentant Ingrid Kryhlmand.

Nogen fuldtonet kovending er der ikke tale om – dog måske en ko-justering: De ansatte på Københavns Universitet får alligevel fri med løn til at fejre arbejdernes internationale kampdag i år.

Det har universitetsledelsen besluttet, selv om det er mindre end et halvt år siden, at den afskaffede den lønnede fridag fra og med 2020 hen over voldsomme protester fra universitetets ansattes tillidsrepræsentanter.

LÆS OGSÅ: Ledelsen bekræfter: Københavns Universitet skal ikke længere holde fri 1. maj

»Jeg synes, det er en skændsel, og at det er et rigtig dårligt træk af ledelsen,« sagde Joan Lykkeaa i september 2019. Hun er fællestillidsrepræsentant for HK Dansk Laborant-Forening.

Lykkeaas faglige kollega Ingrid Kryhlmand, fællestillidsrepræsentant for alle HK-ansatte på Københavns Universitet, kaldte afskaffelsen »et slag i ansigtet på folk, der virkelig er dedikerede.« Og tilføjede: »Det er småligt.«

Tavshedsbelagt forhandling

Ledelsens argument for at inddrage fridagen var, at det ville spare universitetet for otte millioner kroner årligt (ifølge et notat fra rektoratet). Dertil kom, at Københavns Universitet i en periode med besparelser ifølge ledelsen ikke kunne retfærdiggøre at dele flere fridage ud end de øvrige universiteter, som med enkelte undtagelser ikke lader de ansatte holde fri på 1. maj.

Til gengæld er der ikke kommet nogen begrundelse for, at de ansatte nu alligevel kan holde fri i 2020.

Ifølge en kort nyhed på universitetets intranet, er det sket »på baggrund af et forhandlingsmøde med repræsentanterne for de faglige organisationer og efterfølgende drøftelser med fællestillidsrepræsentant og næstformand for HSU Ingrid Kryhlmand.«

Ingrid Kryhlmand selv ønsker ikke at fortælle nærmere om forhandlingerne til Uniavisen.

Seneste